10 ADIMDA MÜKEMMEL SUNUM

Kalabalıklara sunum yapmayı kolaylaştıracak 10 adım, haberimizde.

Hande Öztürk HANDE ÖZTÜRK 26 Nisan 2016
10 ADIMDA MÜKEMMEL SUNUM
Sunum yapmak, özellikle de uluslararası bir iş ortamında İngilizce sunum yapmak mutlaka üzerinde çalışılması gereken bir konu. Çünkü kariyer basamaklarını hızlıca atlamanın ve önemli iş fırsatları yakalamanın önemli adımlarının başında başarılı sunum ve etkili ifade becerileri geliyor.





Executive English Coaching kurucusu Serra Cremer, uluslararası arenada iş fırsatları yakalamak isteyenlere girişimcilere ve profesyonellere İngilizce sunum teknikleriyle ilgili verdiği ipuçları sayesinde yardımcı olmayı amaçlıyor. İşte tam da bu nedenle Cremer, başarılı bir İngilizce sunumun anahtarlarını sizler için açıklıyor:





1- Dinleyicileri iyi araştırın


Sunumunuza çalışmadan önce, dinleyici kitlenizi ne kadar tanırsanız, o kadar iyi. O gün salonda kimler olacak? Sunum yapacağınız konu hakkında ne biliyorlar? Sunum öncesinde, katılımcıların birkaçıyla görüşerek beklentilerini bile öğrenebilirsiniz. Sonrasında içeriğinizi onların ortak yönlerine ve sunum öncesi bilgilerine göre uyarlayın ve onların ilgisini çekecek şekilde sunmaya odaklanın.



2- Dinleyicileri sunumun bir parçası yapın



Sunum yaptığınız konu, yer veya amaç ne olursa olsun, dinleyicilerin kendi tecrübeleri ve fikirlerini paylaşabilecekleri bir diyalog ortamı oluşturarak interaktif bir sunum gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede sunuma olumlu bir enerjiyle başlayıp, ortak bir öğrenme ve öğretme platformu sağlamış olursunuz. Ayrıca soru sormak hem sunumunuzu canlı tutar, hem de dinleyicilerin konunuzu ne kadar anladığı hakkında size bilgi vermek için çok iyi. Ama mekana göre de soruları düşünmek gerek: Yani sunumunuz büyük bir salondaysa, dinleyicileri düşündürecek cevabı açık sorular yerine el kaldırarak evet/hayır şeklinde cevaplanabilecek sorular çok daha iyi.





3- Komik olmaya çalışmayın


Dinleyicinin dikkatini ilk andan itibaren çekerek havayı yumuşatmak için komik bir anekdot paylaşmak her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Komik olmak için çabalarken sunumunuzu kötü yönde etkileme riskini unutmamalısınız. Güçlü bir başlangıç için yapacağınız şakanın konuyla alakalı, kitlenize uygun olması ve sizin özgüvenle anlatmanız şart.





4- Güçlü bir giriş yapın


Konuşmaya güçlü başlamak için, sunumunuzun giriş bölümünü ezberleyebilirsiniz. Bu şekilde başta içeriğe değil, yalnızca sunum şeklinize odaklanırsınız. Bu süreçte kendinizi ve konuya ilginizi anlatabilir, ve hemen ardından kısa ve konunuzla ilgili bir hikaye, hayrete düşürecek bir istatistik, önemli bir sözden alıntı yapabilir veya dinleyicileri düşündürecek bir soruyla devam edebilirsiniz. Ancak sunumun içeriğine girmeden önce mutlaka, sunumun ana hatlarını çizerek konuşmanızı kolaylıkla takip etmelerini sağlamalı ve dinleyenleri neyin beklediği konusunda onlara bilgi vermelisiniz.~ 5- Basitleştirin, özetleyin ve bir hikayede birleştirin


Sunumlarınızı “less is more” mottosu ile hazırlayın. Çarpıcı kelimeler kullanmak yerine konunuzu kolay anlaşılır cümlelerle anlatın. Powerpoint kullanıyorsanız slide’larınızı sıkıcı ve teknik içerikle doldurmamaya dikkat edin. Herkesin bilmeyeceği kısaltmalardan kaçının. Yalnızca tablolar ve rakamlardan oluşan bir sayfa kadar sıkıcı bir şey yoktur. Birbiriyle ilgili bilgileri akılda kalacak görsellerle, basit ama etkili bir şekilde paketleyin ve bir hikaye haline getirin Emin olun bu yöntemle anlattıklarınız, rakamlar ya da bilgilerden daha etkili olacaktır.



6- Esnek olun



Bütün sunumu ezberlemeye sakın çalışmayın. İçeriğinizi baştan sona ezberler ve dışına çıkmazsanız, esnek ve interaktif bir sunum yapmanız imkansız. Buna ihtiyaç duymamak için konu ve içeriğinize çok iyi çalışmanız yeter. Tabii, gelebilecek sorulara kendinizi önden hazırlamayı unutmayın. Dinleyicinin soru ve beklentilerini cevaplayacak, o günkü dinleyici ve salona göre adapte edebileceğiniz esnek bir sunum hazırlamaya önem vermelisiniz.





7- Dinleyiciyi takip edin


Dinleyicinizin gözüne bakın, onları muhattap alın ve doğrudan onlarla konuşun. Göz teması, aynı zamanda onların dikkat seviyelerini de ölçmenizi sağlar. Siz sunarken onların ne yaptıklarının da farkında olmalısınız. Konunuzu iyi biliyor ve yeterince pratik yaptıysanız, bu anlık geri dönüşler konsantrasyonunuzu bozmayacaktır. Bu sayede de, yeri geldiğinde dinleyicinin nabzına göre sunum şeklinizde küçük değişiklikler yaparak dikkatleri canlı tutabilirsiniz.





8- Ses tonunuza dikkat edin


Otoriter, bilgili veya güçlü görünmek için ses tonu ve duruşunuzu değiştirmeyin. Çünkü sunum sırasında dinleyiciyle karşılıklı bir diyalog içindeymişsiniz gibi konuşmanız en iyisi. Kendinizi hiç zorlamayın, tekdüze, monoton bir tonla konuşmayın. Hevesli ve ilgili olduğunuzu gösterin. Siz olun, ama en az %15 daha fazla enerjiyle.



9- Güçlü bir kapanış en az güçlü bir giriş kadar önemlidir



Sunumun sonu, aynı zamanda dinleyiciniz ve sunumunuz hakkında olumlu bir izlenim oluşturması için son fırsatınız. Yani bu kısımda onların salondan hangi bilgiyle ayrılmalarını istiyorsanız, onu tekrar etmeniz gerek. Kısa, anlaşılır ve güçlü bir kapanış için sunumun ana mesajlarını da özetleyebilir, sunumunuzun amacını ortaya koyan kısa bir hikaye anlatabilir ya da bir tavsiyede bulunmayı de seçebilirsiniz.



10- Dinleyici özeti dağıtın



Hazırladığınız öğretici ve bilgilendirici bir sunumsa, sunumun önemli noktalarını belirten, katılımcıların not almasını kolaylaştıracak basılı metinler sunabilirsiniz. Bu şekilde hem dinleyicilerin öğrendiklerini bilgileri muhafaza edebilmelerini kolaylaştıracaktır.

SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Baharı Hande Erçel ile karşılıyoruz.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.