AKDENİZ’İN EN SICAK ADASI SİCİLYA
Sicilya aynı zamanda tarihi kalıntılarıyla da turistlerin ilgisini çekiyor.
ELLE ONLINE 24 Temmuz 2014






Sicilya, “İtalya'nın üvey evladı, fakir, köhne ve eski” gibi tanımlamalardan çoktan uzaklaştı. 2000'li yıllarla beraber ada bambaşka bir görünüme büründü. Artık Akdenizli olmanın tadını çıkarmak isteyenler için tarih, kültür, spor ve eğlenceyi lüksle beraber sunuyor.





FAVIGNANA: KENDİ KÜÇÜK ZEVKİ BÜYÜK


Fazla bilinmese de, Armani dahil birçok ünlünün evinin olduğu Favignana Adası, Sicilya'nın batısında Trapani şehri açıklarında bulunan üç adanın en büyüğü ve en ünlüsü. En büyük derken bu adanın sadece 20 kilometrekare olduğunu da unutmamak lazım. Tipik Sicilya yaşantısını süren bu adada iki adet ana meydan olan Piazza Europa ve Piazza Madrice, birbirine bir ana sokakla bağlanıyor ve akşamüstleri gezinti yapan ada halkıyla doluyor. Liman çevresinde Sicilya şarapları ve elişleri satan dükkanları kaçırmamak gerek.





Volkanik doğasından dolayı çok az plaja sahip ada, dalmak ve snorkel için ideal. Hem Cala Azzurra ve Lido Burrone plajlarına ulaşmak, hem de adayı keşfetmek için en iyi araç scooter. Bir zamanlar tuna yakalayan balıkçıların adası olan Favignana'ya Trapani veya Marsala şehirlerinden kalkan hidrofillerle ulaşmak mümkün.





SİCİLYA'NIN YENİ NESİL ŞARAPLARI


Sicilya son senelere kadar önemli bir şarap merkezi sayılmazdı. Daha çok kurutulmuş üzümden yapılan tatlı beyaz şaraplarıyla, “passito”larıyla ve alkolle güçlendirilmiş tatlı şarapları “marsala” larıyla bilinirdi. 2000'lerle birlikte yeni nesil şarapçılar kaliteyi artırdılar ve bu topraklara ait Nero d'Avola üzümlerinden yaptıkları şarapları önce İtalya'da, sonra da tüm dünyada ünlendirdiler. Milano, Paris, New York'ta iyi şarap listelerine sahip tüm lokantalarda artık fiyat olarak da uygun Nero d'Avola'ya rastlamak mümkün.~

ADANIN EN GÜZELİ: VERDURA GOLF & SPA RESORT



Tarihi şehir Siracusa'yla başkent Palermo arasında bulunan adanın güney kısmındaki sahil şehri Sciacca‘da geçen sene açılan Verdura Golf ve Spa Resort; hem golf, hem de deniz sevenler için biçilmiş kaftan. Dünyanın ünlü turizm dergilerinin üst sıralarından düşmeyen Verdura'nın 18 ve 9 delikli iki golf sahası ve 1.8 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridi var. Organik malzemelerle hazırlanmış Sicilya yemeklerini tadabileceğiniz Verdura, aynı zamanda Avrupa'nın en büyük havuzuna sahip. Golfte olduğu kadar spa merkeziyle de iddialı bu oteli 12 ay ziyaret etmek mümkün.





CASTELMARE DEL GOLFO: TARİH VE NEŞE BİR ARADA


Adını limanın tam girişindeki kaleden alan Castelmare, Palermo'ya yakınlığıyla Sicilya'nın hem tarihi, hem de en canlı kıyı kasabası... Tamamı yaya yolu olan limanı, yan yana sıralanmış birçok balık lokantası ve elişlerinin satıldığı dükkanlarla dolu. Özellikle gün batımından sonra, ev yapımı nefis dondurmalarını yiyerek dolaşan insanlarla dolup taşıyor. Buradan 10-15 dakikalık bir araba yolculuğuyla tarihi Scopello ve Erice şehirlerine ulaşmak mümkün.





ADANIN GASTRONOMİ MERKEZİ: PALERMO


Havaalanından iki yanı servilerle dolu, harika bir yoldan geçerek ulaşılan başkent Palermo, son zamanlarda adanın gastronomi merkezi olmuş durumda. Taş duvarlarla çevrili, tarihi bir yapıda hizmet veren Zafferano Restaurant, Sicilya usulü yemekleri ve bunlara eşlik eden mükemmel şarap listesiyle en başa güreşiyor. Geleneksel Sicilya yemeklerinin farklı bir dokunuşla sunulduğu Osteria dei Vespri ve mevsime göre değişen tadım menüleri sunan Ristorante Bye Bye Blues da hiç yabana atılmayacak yerler.





ÖZLEM AVCIOĞLU
SON HABERLER