İNSÜLİN DİRENCİ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ
Neler yapmalıyız, hangi besinleri tüketmeli ya da tüketmemeliyiz, haberimizde!
ELLE ONLINE 17 Kasım 2014
Bu hastalığın adını son günlerde sıkça duymaya başladık... Vücutta tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorun olan bu hastalığa korkuyla yaklaşmamak ve önlem almak için Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Müjdat Kara, rahatsızlığın habercisi olan durumları açıkladı. 





Dr. Müjdat Kara, 'glisemik indeksi yüksek' olarak isimlendirildiği besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesi halinde yüksek insülin direnci ve kilo artışına neden olduğunu anlattı. Kara, insülin direnci tespit edilen kişilerin söz konusu besinlerden uzak durmalarını önererek şunları söylüyor:


• En çok bilinenleri rafine şekerlerle hazırlananlar. Yani hazır meyve suları, şerbetli tatlılar, şekerlemeler...


• Beyaz pirinç ve pirinçle yapılmış dolma, pilav gibi besinler.


• Patates ve patatesle hazırlanmış besinler.


• Beyaz ekmek.~ Bu belirtiler sizde de varsa dikkat:


- Kontrolsüz kilo artışı


- Kilo vermede zorluk 


- Sık tatlı yeme isteği 


- Yemek sonrası sık acıkma


- Yorgunluk hissi


- Bel çevresinin giderek genişlemesi





Peki ne yapılmalı?


İnsülin direnci sıklıkla kontrolsüz kilo artışı, kilo vermede zorluk, sık tatlı tüketme isteği, yemek sonrası sık acıkma, yorgunluk hissi, bel çevresinin giderek genişlemesi şeklinde karşımıza çıkar. İnsülin direncini, en az 8 saatlik açlıktan sonra sabah bakılan kan testi ile tespit etmek, artık oldukça kolay.



Direnci kırmanın en doğal yolu: Spor 



Spor, insülin duyarlılığını arttırarak direncinin kırılmasını sağlar. Haftada en az 3 saat yapılan düzenli egzersiz insülin direncinin kırılmasını sağlayabilir. Ancak insülin direnci çok yüksek olan kişilerde ilaç tedavisi desteği gerekli olabilir. Uygun hastalarda, bazı özel komplekslerde uygulanabilen cihaz desteği ile pasif egzersiz programları uygulanabilir. 
SON HABERLER