1/5
Fırında ya da dilediğiniz şekilde pişirdiğiniz her türlü balığa eşlik edecek, birbirinden orijinal dört sos:
DOMATES-KEKİK: 10 cl. domates püresi ve 1 yemek kaşığı kremayı taze kekik yapraklarıyla pişirin. Tuz, taze çekilmiş karabiber, çok az pul biber, bir çimdik şeker, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edin. 125 gr. tereyağı ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın. Fırında ya da dilediğiniz şekilde pişirdiğiniz her türlü balığa eşlik edecek, birbirinden orijinal dört sos.
SOYA- KİŞNİŞ: 4 çorba kaşığı soya sosunu 10 cl. zeytinyağı, 1 diş sarımsak, yarım demet kıyılmış kişniş ve 1 limon suyuyla karıştırın. Bir çatal yardımıyla sos haline gelinceye dek çırpın.
LİMON-FESLEĞEN: 1 büyük yeşil limonun, 1 veya 2 adet passion fruit meyvesinin (çekirdeksiz) suyunu sıkın. Az miktarda rendelenmiş zencefil, tuz, karabiber, kırmızıbiber katın. 125 gr. tereyağı, 1 kaşık dereotu veya fesleğen ilave ederek mikrodalga fırında ısıtın. Dilerseniz servis ederken hindistancevizi sütü de ekleyebilirsiniz.
HOLLANDAISE: 1 limon suyu ve 4 yumurta sarısına biraz tuz ve karabiber ekleyin. Sos tenceresine koyun. Çırpma teliyle sos kıvamına gelene kadar benmari usulü pişirin. 250 gr. küçük parçalara bölünmüş ve yumuşamış tereyağını ilave edin. İnce kıyılmış 10 sap maydanoz ekleyerek servis edin.
2/5
Malzeme: 600 gr. derisiz ve kılçıksız somon fileto, 100 gr. ıspanak yaprağı, 1 yumurta, 100 gr. ricotta peyniri, 50 gr. badem unu ya da çekilmiş ekmek içi, 1 diş sarımsak, taze çekilmiş karabiber, pul biber, zeytinyağı, 2 yemek kaşığı parmesan.
-Fırınınızı 180° C'ye ayarlayın. -Somunu enlemesine iki eşit parçaya ayırın. Ricotta, yumurta, badem unu (ya da ekmek içi), karabiber, tuz, pul biber ve zeytinyağını karışım haline getirin.
Hazırladığınız karışımdan 1 çorba kaşığı ayırın. Geri kalanını somonun içine yayın. Ispanak yapraklarının yarısını çiğ olarak ekleyip kapatın.
- Ayırdığınız iç malzemeyi balığın üzerine sürün. Kalan ıspanak yapraklarını üzerine yerleştirin ve fırın ipiyle bağlayın.
- Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz ve biblrini ekleyin.
- Parmesan peynirini de serperek 180° C fırında 30 dk. pişirin. Fırında 5 dk. dinlendirerek servis edin.
Servis önerisi: Tek kişilik sunum hazırlamak isterseniz, 1 parça somunun üzerine hazırladığınız içi yayın ve ikinci somonu üstüne kapatın. Balığı 30 sn. kadar blanche edilmiş ve süzülmüş ıspanak yapraklarına sararak fırında 15-20 dk. pişirin.
3/5
Malzeme: 4 adet levrek fileto, 8 adet pişmiş karides, 1 çubuk kuru zencefil, 1 limon, zeytinyağı, yarım demet kişniş, 2 çorba kaşığı soya sosu, 2 çorba kaşığı krema, 1 yumurta, karabiber, pul biber.
-Fırınınızı 180° C'ye ayarlayın.
-Karidesin kabuklarını ayıklayın ve çubuk zencefili rendeleyin. Kişnişi yıkayıp kurutun, yapraklarını ayıklayın. - Sırasıyla yumurta, tuz, karabiber, pul biber, zeytinyağı, krema ve soya sosunu ekleyerek bunları bir karışım haline getirin.
- Filetonun arasına karışımı yayın ve içini doldurun. Sicimle bağlayın ve üzerini ince, yuvarlak limon dilimleriyle süsleyin. 20 dk. pişirin. Fileto dolmayı, birkaç delik açtığınız fırın kağıdı üzerinde 12 dk. buharda da pişirebilirsiniz.
4/5
Malzeme: 2 filetoya ayrılmış 1 adet lotte, 100 gr. ince dilimler halinde hazırlanmış Parma jambonu, 2 yeşil kabak, 1 sarı kabak, 1 domates, 1 limon, kekik, tuz, zeytinyağı, karabiber, pul biber, şeker.
-Fırınınızı 210° C'ye ayarlayın.
-Domates, kabak ve limonu ince dilimler halinde kesin. Bu karışımı zeytinyağı, tuz, karabiber, şeker ve baharatla zenginleştirip yağlı fırın kağıdına koyun ve 20 dk. kadar fırında pişirin.
- Fırının ayarını 180° C'ye indirin. Parma jambonunu yan yana dizin. Üstüne filetolardan birini koyun. Üzerine sebzeleri dizin, üzerine diğer filetoyu yerleştirin ve jambonla sarın. Sicimle bağlayarak bir arada kalmasını sağlayın. Kekik, zeytinyağı tuz ve karabiber ekleyerek 30-40 dk. kadar pişirin ve hemen servis edin.
Servis önerisi: Bu balığı, içinde sebze olmadan yalnızca taze ot ve baharatlarla harmanlayarak pişirebilirsiniz. Harmanlayıp hazırladığınız lotteyi de yalnızca 30 dk. pişirin.
5/5
Malzeme: 600 gr. morina balığı filetosu, 3 domates, 1 rezene soğanı, 1 biber, 1 taze soğan, 1 diş sarımsak, 2 ançüez, 6 adet çekirdeksiz siyah zeytin, zeytinyağı, taze çekilmiş karabiber, 1 yıldız anason, yarım kahve kaşığı mercanköşk ya da kekik.
- 2 domatesi mutfak robotundan geçirin. Soğan, sarımsak ve rezeneyi ince ince kıyarak ekleyin ve hepsini püre haline getirin. İyice ısınmış bir tavaya az miktar zeytinyağını ekleyin ve soğan-sarımsak-rezene karışımını 5 dk. kadar sote edin. Domatesi, zeytinleri, küçük parçalar halinde doğranmış ançüezi, tuz, biber, anason, kekik ve mercanköşkü ilave edin. Karışıma biraz daha zeytinyağı ekleyin. 5 dk. kapağı açık şekilde, hafif ateşte pişmeye bırakın.
- Fırını 180° C'ye ayarlayın. Üçüncü domatesi de ince dilimler halinde doğrayın.
- Morina filetoyu iki eşit parçaya ayırın. Bir parçayı sicimin üzerine çapraz gelecek şekilde yerleştirin. Hazırladığınız otlu ve soslu harcın bir kısmını üzerine yayın. Diğer fileto parçasını üstüne kapatın. Sicimle birkaç kez dolayarak bağlayın. Kalan karışımı üzerine gezdirin, domates dilimleri ve taze otlarla süsleyin. 180° C'de 30 dk. pişirin ve servis yapmadan önce mutlaka 5 dk. kadar fırında dinlendirin.
Servis önerisi: Yemeğinizi son aşamada pişirmek için sofra hazırlığınızı önceden yaparak zaman kazanın.
*Bu yazının orijinali 2011 ELLE Bistro ekinde yayımlanmıştır.