Memeler, yaş, hamilelik ve kilo değişimlerinden dolayı zamanla elastikiyetini kaybedebilir ve sarkabilir. Meme dikleştirme veya diğer adıyla Mastopexy, onları kaldırmak, yeniden şekillendirmek ve sıkılaştırmak için yapılan operasyondur.
Meme dikleştirme hakkında tüm detayları göğüs büyütme ve meme estetiği alanında başarılı bir isim olan Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eser Aydoğdu’dan dinledik.
Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Plastik Cerrahi ihtisasımı tamamlayarak ‘Estetik Cerrahi Uzmanlığı’mı aldım. Yaklaşık 16 yıldır özel muayenehanemde hastalarımı ağırlıyorum. Estetik ameliyatları yaparken önceliğim ve amacım her zaman doğallık. Gerek benim gerekse hastalarım için en önemli unsur her zaman bu... Butik estetik hizmeti sunmanın bize kattığı en önemli getiri ise başarı ve buna bağlı olarak da hasta memnuniyeti oranımızın yüzde yüze yakın olmasıdır. Bununla birlikte ameliyatlarımızı sterilizasyondan asla ödün vermeyen, kaliteli ve güvenilir hastane ortamlarında yapıyoruz. Kullandığımız ürün, malzeme ve cihazlarda sektörün en iyi firmalarını tercih ediyoruz.
Tüm bunların dışında basında öncü yayın organlarından Hürriyet, Milliyet, Posta , Sözcü vb. yurt içi ve birçok yurt dışı basın organında toplamda 1000’in üzerinde makale ve yazımı okuyabilirsiniz.
Meme dikleştirme operasyonu kimlere uygulanabilir?
Meme dikleştirme ve meme küçültme, ana unsurlarda birbirlerine çok benzeyen ve hastalar tarafından birbirine karıştırılan iki farklı ameliyattır. Genellikle genetik yatkınlık, kilo alıp verme, hamileliklerde bazı memelerin irileşme sonrası buna bağlı olarak sarkması ve tabii yerçekiminin de etkisi ile memelerde sarkma kaçınılmaz bir son oluyor. Bu da kişilerin sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Örneğin; kıyafet seçimi, meme altında terleme ve pişik ya da boyun ağrıları vb.
Bu ameliyatı yaparken amacımız; sarkmış olan meme ucunu (neeple/areola) olması gereken konuma getirmektir. Bunu yaparken memeden hiç doku çıkarmaz ya da 350 gr’dan az doku çıkarılırsa bu meme dikleştirme; bundan daha fazla doku çıkarılırsa bu meme küçültme olmaktadır.
Meme dikleştirme, en az 6 aydır emzirmemiş ve göğüs dokusu fazla sarkmış, 18 yaşından büyük sağlıklı her kadın için uygundur. Bir genelleme yaparsak özellikle doğum sürecini tamamlamış kadınlar tarafından ivedilikle tercih edilmektedir.
Meme dikleştirme operasyonuna karar verirken hangi şartların oluşması önemlidir?
Öncelikle ilk kriterimiz; fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı, uzunca bir süre sabit bir kiloda kalabilen, sigara kullanmayan, göğüslerinde sarkma, şekil ve hacmini kaybetme durumunu yaşayan kişilerdir. Karşıdan bakıldığında meme uçları aşağıyı gösteriyor; göğüsler uzun, düz ve sarkık bir görünümde; her iki meme arasındaki asimetri çok; biri diğerinden aşağıda ise siz bu ameliyat için uygun adaysınız demektir.
Operasyonun aşamaları nelerdir?
Meme dikleştirme ameliyatlarını silikonlu ve silikonsuz olmak üzere iki farklı şekilde yapıyoruz. Sarkık meme başı ve meme dokusunun doğru pozisyona yerleştirildiği, sarkık memelerdeki fazla derinin çıkarıldığı, minimal derecede kanaması olabilecek cerrahi bir işlemdir. 3 farklı teknik ile yapılır. Hangi tekniğin uygulanması gerektiğine hasta konsültasyonunda karar verilir. Bunlar;
Wise-Patern Meme Küçültme (Ters-T Tekniği) : Normalden büyük memelerin küçültülmesinde daha çok tercih edilen bir yöntem olmakla birlikte ameliyatınızın sonunda her bir memede meme başının altında başlayıp ters T harfi şeklinde izle biten bir ameliyattır.
Periareolar Mastopeksi (Meme Başının Etrafından Meme Dikleştirme) : Bu yöntemde meme başının etrafından cildin üst kısmı soyulur ve fazla deri alınır. Daha sonra meme başı yukarı alınıp meme başının etrafında estetik olarak dikilir. Ameliyattan sonra erken dönemde izler kızarık görünür fakat ilerleyen zamanlarda iz kızarıklığı kaybolmaktadır. İz bırakmayan yöntem olarak da bilinir.
Vertical Mammoplasty (Dikey İzli Meme Küçültme): Meme küçültme ve dikleştirmelerde en çok kullanılan yöntemdir. Meme başı yukarı alındıktan sonra memenin alt iç ve dış yarısından yeterli miktarda doku çıkarılır. Meme başını besleyen kan damarları, meme ucunun hissini alan sinirler ve süt kanallarının en iyi şekilde korunduğu yöntemdir. Ameliyat bitiminde meme başının etrafında çepeçevre estetik bir dikiş ile her bir memede aşağıya doğru uzanan dikey izler oluşur; bu iz lolipop şeklindedir.
Ameliyat öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?
Ameliyatınız genel anestezi altında yapılacak olup yaklaşık olarak 2,5-3 saat kadar sürecektir. Ameliyattan bir gün evvel ameliyat olacağınız hastanede aç karnına yapılacak olan kan tahlilleriniz organize edilir. Ameliyat öncesi kendinizle alakalı tüm sağlık bilgilerinizi bana ve ekibime aktarmış olmalısınız. Kronik bir hastalığınızın olup olmadığı, rutin olarak kullandığınız herhangi bir ilaç olup olmadığı, herhangi alerjik bir durumunuzun olup olmadığı çok önemlidir.
Meme dikleştirme, doğum öncesi mi sonrası mı yapılmalıdır?
Meme dikleştirme ameliyatının, kilo alma ve verme, meme hacminin artması ve ardından azalması gibi faktörler göz önünde bulundurularak; doğumlardan sonraki süreçte planlanması en ideal olanıdır. Bu gibi durumlar cilt elastikiyetini direk etkilediği için doğal olarak meme yapısını da etkiler.
Kişi, operasyondan ne kadar sonra normal yaşantısına dönebilir?
Operasyon sonrası süreç hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Hastanın farklı bir talebi olmadığı sürece ameliyat sonrası hastanede 1 gece konakladıktan sonra ertesi gün taburcu olabilir. Ameliyattan 1 ay sonra normal yaşantınıza dönmüş olursunuz. Bu süre zarfında ağır sporlar, yüzme ve güneş gibi faktörlerden bir süre uzak kalmayı tavsiye ederim.
Ameliyattan sonra iz kalır mı?
Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra dikkat çekmeyecek kadar az da olsa iz kalır. Seçilen tekniğe göre meme başı çevresinde yuvarlak, lolipop ya da ters t şeklinde bir iz kalacaktır. 6 ay ile 1 yıl arasında bu izler ten rengine döner ve daha az fark edilir hale gelir.
Meme dikleştirme operasyonunun tekrar edilmesi gerekir mi?
Evet, gerekebilir. Memede, operasyon sonrası gebelik veya doğuma bağlı olarak tekrar eden sarkmalar ya da yer çekimi etkisi ile uzun vadede tekrar sarkmalar olabilir. Bu noktada da ameliyatın tekrarı yani revizyonu yapılabilir.
“Eski haline gelir mi? “ sorusu ile çok karşılaşırız. Hemen yanıtlamak isterim ki hiçbir zaman ameliyat, öncesi kadar sizi rahatsız edecek bir görüntü oluşturmaz. Fakat bu tabii ki mümkün ancak çok uzun vade gerektirir. Şöyle ki tüm estetik uygulamalar gibi zaman içerisinde tekrarı gerekebilir. Hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte ortalama 10 – 15 senelik bir zaman diliminden bahsediyoruz.
Silikon ile büyütülmüş meme sarktığında yapılan ameliyatlarda iz sorunu yaşanır mı? Bu sorunun en aza indirilmesi için ne yapmak gerekir?
Cerrahi bir kesi ile protez meme altından ya da meme başından içeri yerleştirilir. Her cerrahi işlem sonrası vücutta minimalde olsa iz kalır. Ameliyat sonrası izlerin direkt güneş ışına maruz kalmaması iyileşme sürecinin en kaliteli şekilde atlatılmasını sağlayacaktır.