Ülkemizde her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu sayının hızla arttığını? Dünyada salgın halinde ilerleyen ve sinsi seyrettiğinden, çoğunlukla böbrek yetmezliği evresinde ortaya çıkan hastalığa günlük hayatımızdaki yanlış alışkanlıklarımızla davetiye çıkarıyoruz. Biz de dün gerçekleşen 12 Mart Dünya Böbrek Günü'nü fırsat bilerek nasıl önlemler alabileceğimizi, Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Sorumlusu Prof. Dr. Ülkem Çakır'a sorduk.
#text>
#text>
#text>
‘Tuzu azalt, bol su iç, düzenli egzersiz yap.'
Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalığı nedeniyle günümüzde 70 bin kişinin diyalize bağlı yaşamak zorunda olduğunu belirtirken, her 10 kişiden birinin ise hastalığının farkında bile olmadığını söylüyor ve özellikle aşırı tuz tüketiminin, ülkemizde çok önemli bir sorun olduğunu ekliyor.
#text>
Çakır, “Kronik böbrek hastalığı ilerleyici bir hastalık. Ülkemizde her 10 kronik böbrek hastasından sadece biri hastalığının farkında. Erken tanının düşük olması nedeniyle, hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde kendini gösteriyor” diyor.
#text>
#text>
Böbrek hastalarının sayısı hızla artıyor
Ülkemizde diyalize bağlı veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 70 bin hasta var. Üstelik sayı hızla artıyor. Sağlık bütçesinin % 5'i bu hastalar için harcanıyor. Dünyada son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavisi şart. Bu tedavilerin global maliyeti de 1 trilyon doları aşıyor.
#text>
#text>
#text>
Peki ne yapmalı?
Enfeksiyon, kanama, yanlış ilaç hatta çok sık ağrı kesici kullanımı ile beslenmeden sigara ve aşırı alkole birçok yanlış alışkanlık nedeniyle böbreklerde işlev bozukluğu meydana gelebiliyor. Özellikle şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları ve obezite sorunu olanlar ile ileri yaştaki kişiler ve ailesinde böbrek hastalığı bulunanlar risk altında. Risk unsuru taşıyanların böbreklerini düzenli kontrol ettirmesinin şart olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çakır, kronik böbrek hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek “Bunun için düzenli egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız” diyor.
#text>