AROMATERAPİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY
Fiziksel ve duygusal sağlığı geliştiren aromaterapi hakkında merak edilenler...
BUSE SARAY 07 Mart 2023

Aromaterapi, sağlık ve esenliği geliştirmek için doğal bitki özlerini kullanan bütünsel bir şifa tedavisidir. Bazen buna esansiyel yağ tedavisi denir. Aromaterapi, vücut, zihin ve ruh sağlığını iyileştirmek için tıbbi olarak aromatik esansiyel yağları kullanır. Hem fiziksel hem de duygusal sağlığı geliştirir.



Aromaterapi hem bir sanat hem de bilim olarak düşünülür. Son zamanlarda aromaterapi, bilim ve tıp alanlarında daha fazla tanınmaya başlamıştır.


Aromaterapi ne zamandan beri var?

İnsanlar aromaterapiyi binlerce yıldır kullanıyor. Çin, Hindistan, Mısır ve başka yerlerdeki eski kültürler, aromatik bitki bileşenlerini reçinelere, balsamlara ve yağlara dahil etti. Bu doğal maddeler tıbbi ve dini amaçlarla kullanılmıştır. Hem fiziksel hem de psikolojik faydaları olduğu biliniyordu.

Uçucu yağların damıtılması, 10. yüzyılda Perslere atfedilir, ancak uygulama bundan önce uzun süredir kullanılıyor olabilir. Uçucu yağ damıtma hakkında bilgiler 16. yüzyılda Almanya'da yayınlandı. 19. yüzyılda Fransız doktorlar, uçucu yağların hastalıkları tedavi etmedeki potansiyelini fark ettiler.

Tıp doktorları 19. yüzyılda kimyasal ilaçlar kullanmaya odaklandı. Bununla birlikte, Fransız ve Alman doktorlar, hastalıkların tedavisinde doğal bitkilerin rolünü hâlâ kabul ediyorlardı.

"Aromaterapi" terimi, 1937'de yayınlanan konuyla ilgili yazdığı bir kitapta Fransız parfümcü ve kimyager René-Maurice Gattefossé tarafından icat edildi. Daha önce lavantanın yanıkların tedavisindeki iyileştirici potansiyelini keşfetmişti. Kitap, tıbbi durumların tedavisinde uçucu yağların kullanımını tartışıyor.


Aromaterapi tedavisi nasıl çalışır?

Aromaterapi, aşağıdaki gibi ürünleri kullanarak koku alma duyusu ve cilt emilimi yoluyla çalışır:

difüzörler
aromatik spritzer
● inhalatörler
banyo tuzları
masaj veya topikal uygulama için vücut yağları, kremler veya losyonlar
facial steamer
sıcak ve soğuk kompresler
kil maskeleri

Bunları tek başına veya herhangi bir kombinasyon halinde kullanabilirsiniz.

Yüze yakın uçucu yağ türü mevcuttur. Genellikle insanlar en popüler yağları kullanır.

Uçucu yağlar çevrimiçi olarak, sağlıklı ürün mağazalarında ve bazı normal süpermarketlerde mevcuttur. Yağları saygın bir üreticiden satın almak önemlidir. Bu, yüzde 100 doğal olan kaliteli bir ürün satın almanızı sağlar. Herhangi bir katkı maddesi veya sentetik içerik içermemelidir.

Her uçucu yağın bir dizi benzersiz iyileştirici özelliği, kullanımı ve etkisi vardır. Sinerjistik bir karışım oluşturmak için uçucu yağları birleştirmek daha da fazla fayda sağlar.


Aromaterapinin faydaları

ağrıyı yönetmek
uyku kalitesini artırmak
stres ve kaygıyı azaltmak
ağrılı eklemleri yatıştırmak
baş ağrısı ve migren tedavisi
kemoterapinin yan etkilerini hafifletmek
işgücü rahatsızlıklarını hafifletmek
bakteri, virüs veya mantarla savaş
sindirimi iyileştirmek
palyatif bakımı iyileştirmek
bağışıklığı artırmak


Kanıtlanmamış iddialar
Aromaterapi için bilimsel kanıtların bazı alanlarda sınırlı olduğu düşünülmektedir. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve kalp hastalığının tedavisinde aromaterapi kullanımını destekleyen araştırmalar eksiktir.


Aromaterapinin tedavi edebileceği durumlar

Aromaterapi, aşağıdakiler dahil birçok durumu tedavi etme potansiyeline sahiptir:

astım
uykusuzluk
● tükenmişlik
● depresyon
iltihaplanma

periferik nöropati (beyin ve omurilik dışındaki sinirlere verilen hasar)
regl sorunları
● saç dökülmesi
kanser
● erektil disfonksiyon (cinsel ilişki sırasında erkekte penisin sertleşememesi)
● artrit (kronik eklem hastalığı)
menopoz


En popüler aromaterapi yağları

Ulusal Bütünsel Aromaterapi Derneği'ne göre, en popüler esansiyel yağlar şunlardır:

adaçayı
selvi
● okaliptüs
● rezene
sardunya
● zencefil
helichrysum (Ölmez Çiçek)
lavanta
limon
limon otu
● mandalina
neroli
paçuli
nane
Roma papatyası
gül
biberiye
● çay ağacı
vetiver
ylang ylang

Uçucu yağları herhangi bir şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin, bunları vücut losyonlarına veya taşıyıcı yağlara ekleyin ve ardından topikal olarak uygulayın. Yüz toniği, şampuan veya saç kremini uçucu yağlarla zenginleştirmeyi deneyin. Veya bunları sıvı sabun, diş macunu veya gargara ile birleştirin. Ayrıca yağları bir odaya püskürtebilir veya bir banyoya dökebilirsiniz.



Yan etkileri var mı?
Çoğu esansiyel yağın kullanımı güvenlidir. Ancak bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemler ve özellikle reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız bilmeniz gereken yan etkiler vardır.

Uçucu yağları doğrudan cildinize uygulamayın. Yağları seyreltmek için her zaman bir taşıyıcı yağ kullanın. Uçucu yağları kullanmadan önce bir cilt yama testi yapmayı unutmayın. Narenciye esansiyel yağları cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınmalısınız.

Hamile veya emziren çocuklar ve kadınlar uçucu yağları dikkatli ve doktor kontrolünde kullanmalıdır. Bazı yağlardan kaçınmalı ve uçucu yağları asla yutmamalısınız.

Esansiyel yağ kullanmanın yan etkileri şunları içerebilir:

● kızarıklıklar
astım atakları
 baş ağrısı
alerjik reaksiyonlar
cilt tahrişi
mide bulantısı


Aşağıdaki durumlarda esansiyel yağları dikkatli kullanın:

saman nezlesi
astım
epilepsi
yüksek tansiyon
egzama
● sedef hastalığı


Uçucu yağların kullanım alanlarını keşfederken, farklı yağların ve kullanım yöntemlerinin sizi nasıl etkilediğine dikkat edin. Herhangi bir aromaterapi tedavisine başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun. Aromaterapinin tamamlayıcı bir terapi olduğunu unutmayın. Herhangi bir doktor onaylı tedavi planının yerini alması amaçlı değildir.


SON HABERLER