Belki de birçoğumuzun adını ilk kez duyduğu “Pesketaryen Diyeti” son zamanlarda tercih sıklığı artan bir beslenme şekli. Vejeteryan beslenme modeline benzerlik göstermesi ile de dikkat çekiyor. Vejeteryanlardan farklı olarak bu beslenme modelinde balık ve diğer deniz ürünleri tüketilir. Ayrıca Pesketaryen diyetini benimseyen kişilerde balık ve diğer deniz ürünleri dışında diğer et ürünlerinin tüketilmediğini görüyoruz. Yani pesketaryen beslenme modelini benimseyenleri balık ve diğer deniz ürünleri tüketen vejeteryanlar olarak adlandırabiliriz.
Pesketaryen beslenme modelinde büyükbaş veya küçükbaş hayvan, kanatlı kümes hayvan etlerine yer yok. Fakat beslenmede et olarak sadece balık ve diğer deniz ürünlerini ekliyorlar. Pesketaryen diyetinde bireyler süt ve süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinleri de miktarınca tüketiyorlar. Sebze ve meyve ağırlıklı olan beslenme modelinde kuruyemişler de önemli yer alıyor.
OBEZİTE :
Pesketaryen beslenme modelini benimseyen kişilerde doymuş yağ oranı yüksek et ve tavuk ürünleri yerine daha çok balık ve sebze ağırlıklı beslenme modeli tercih edildiği için kişilerin kalori alımı ve vücut yağlanması daha az olmaktadır .Spor ile beraber desteklendiğinde ideal vücut ağırlığına ulaşmak daha da kolaylaşır.
DİYABET:
Pesketaryen diyeti kurubaklagil, sebze ve meyve tükemini destekleyen bir beslenme modelidir. Tüketilen besinlerin posa oranı yüksek olup bu sayede bireyin kan şekerinin dengede olmasını sağlar. Ayrıca düzenli balık ve kuruyemiş tüketimi ile beraber kişide insülin direnci gelişme riskini azaltır.
BAĞIRSAK HASTALIKLARI:
Su tüketimi diyette önemlidir. Posa oranı yüksek meyve ve sebze tüketimi ,kurubaklagil tüketimi, yoğurt ve süte de yer vermesi ile bağırsaklarda ki floranın dengelenmesine, sindirim ve boşaltım sisteminin daha düzgün çalışmasını sağlayarak kişide gaz, kabızlık ve şişkinlik problemlerini minimuma indirir. Bu sayede barsak hastalıklarına karşı kalkan görevi görür.
KALP-DAMAR HASTALIKLARI :
Diyette balık ve diğer deniz ürünlerinin ağırlıklı olması, sebze ve meyveler ile desteklenmesi, doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et ve tavuk eti tüketimin olmaması ile beraber serum total kolesterol , Ldl kolesterolün düşmesine ,vücutta ki oksidatif stresin azaltılmasına ,hücre yenilenmesine ve damar yapısının korunmasını sağlayarak kişinin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.
KANSER :
Balık tüketimi ile Omega 3 ten zengin diyette kişinin kanser hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.
Not: Miktarlar ve çeşitler kişinin kilosuna, cinsiyetine, hastalık öyküsüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.
SABAH:
Kahvaltı öncesi 2 bardak su.
ÖĞLE :
Öğle yemeği öncesi 2 bardak su
İKİNDİ:
İkindi öncesi 2 bardak su
AKŞAM:
Akşam yemeği öncesi 2 bardak su
YAZI: Diyetisyen Ferdi Öztürk
Son zamanların çok konuşulan diyeti Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç) diyetine göz atabilirsiniz.
Yiyerek kilo vermekte mümkün! Sizi volümetrik diyet ile tanıştıralım.