DUYGUSAL SAĞLIK
Duygularınızın farkında olmayı, anlamayı ve kabul etmeyi öğrenin.
BUSE SARAY 13 Mart 2023
DUYGUSAL SAĞLIK

Duygusal esenlik olarak da bilinen duygusal sağlık, bir kişinin duygularıyla ve hayatta karşılaştıkları çeşitli deneyimlerle başa çıkma yeteneğidir. Ulusal Duygusal Sağlık Merkezi, duygusal sağlığı "duygularımızın farkında olma, anlama, kabul etme; zorluklarla ve değişimle etkili bir şekilde yönetme yeteneğimiz" olarak tanımlıyor.




DUYGUSAL SAĞLIĞIN TARİHİ
Global Wellness Enstitüsü'ne göre, genel olarak sağlıklı yaşam kavramı, 1950'lerde kamu bilincinin ön planına girdi. Ayurveda ve Geleneksel Çin Tıbbı gibi eski sağlık formları binlerce yıldır ortalıkta dolaşıyor, ancak Batı kültürleri daha modern zamanlara kadar sağlıklı yaşam hakkında proaktif bir şekilde düşünmüyordu.

Hiç kimse duygusal sağlık fikrini ortaya attığı için itibar görmez. Kişinin kendini duygusal olarak iyi hissetmemesi durumunda sağlıklı ve tatmin edici bir yaşama sahip olmasının imkansız olduğu anlayışı, son on yıllarda arttı ve artık genel sağlık hareketinin odak noktası haline geldi.


DUYGUSAL SAĞLIK HAYATINIZI NASIL ETKİLER?
Duygusal sağlığınızın ya da eksikliğinizin hayatın kaç farklı alanına dahil olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Duygularınızı ele alma, anlama ve yönetme becerinizin hayatınızı nasıl etkilediğine bakalım…

• İlişkiler
Başkalarıyla etkileşime girdiğimizde, farklı konular hakkında kendi bakış açılarımızı anlamamız önemlidir. Bazen diğer insanlarla aynı fikirde olmayabiliriz ama ilişkileri mutlu ve sağlıklı tutmak için, anlaşmazlıkları sakin ve uygun bir şekilde çözebilmeliyiz.

Duygularınızla iyi başa çıkamıyorsanız, başkalarının duygularıyla başa çıkmak daha zordur. Duygusal sağlık durumu ister kişisel ister profesyonel olsun, ilişkilerimizi etkiler. Başkalarıyla en iyi şekilde bağlantı kurmak ve ilişki kurmak için, duygusal olarak ne kadar sağlıklı olursak, sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz kişilere o kadar fazla destek ve özen gösterebiliriz.

• İş ve okul
İster seçtiğiniz kariyerin üzerinden onlarca yıl geçmiş, ister hayatınızda ne yapmak istediğinize hâlâ karar vermemiş olun; ortaya çıkan durumlarla başa çıkma beceriniz, başarınız için hayati önem taşır. Nasıl hissettiğinizi bilmek, olumlu bir zihniyetle duygularınızla ve zorluklarla başa çıkmak, okul ve profesyonel yaşamınızda daha iyi sonuçlara yol açar.

• Akıl sağlığı
Bu bariz görünebilir, ancak duygusal sağlığınız, genel zihinsel sağlığınızın ve sıhhatinizin büyük bir parçasıdır. Bu gerçek herkes için doğru olsa da zihinsel sağlık sorunları ve koşullarıyla karşılaşanlar için daha da etkili olabilir. Kendi ruh sağlığı sorunlarınızla nasıl başa çıkacağınızı öğrenirken, duygularınız ve duygularınızla temas halindeyseniz ve onlarla başa çıkabiliyorsanız, onları yönlendirmede en başarılı olacaksınız.


KÖTÜ DUYGUSAL SAĞLIĞIN ETKİSİ
Olumsuz bir duygusal durum, stresli olduğu için kötü sonuçlara yol açabilir. İşte bazı örnekler:
Düşük bağışıklık: stres bağışıklık sistemini zayıflatır.
Hipertansiyon: uzun süreli stres kan basıncını kötüleştirir.
Artan hastalık: stres, kalp sorunlarından psikiyatrik sorunlara kadar her şeyi kötüleştirir.

İlişki sorunları
İşteki zorluklar
Odaklanmada zorluk


GÜÇLÜ DUYGUSAL SAĞLIĞIN FAYDALARI
Zayıf duygusal sağlık, hayatınızda büyük sorunlara yol açabileceği kadar, güçlü bir duygusal sağlığa sahip olmak gelişmenize yardımcı olabilir. İyi bir duygusal sağlığa sahip olmanın birçok faydasından bazıları şunlardır:
Başkalarıyla olan ilişkileriniz en iyi halinde olabilir.
Stresi azaltmak hastalığı azaltır ve bağışıklığı artırır.
Pozitiflik üretkenliği artırır ve hayatta daha fazlasını başarmanıza yardımcı olur.


DUYGUSAL SAĞLIĞINIZI NASIL OPTİMİZE EDERSİNİZ?
Artık duygusal sağlığın sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu anladığınıza göre, muhtemelen kendi duygusal sağlığınızın en iyi durumda olması için yapabileceğiniz belirli bir şey olup olmadığını merak ediyorsunuzdur. Neyse ki, duygusal refahı artırabilecek etkinliklerde eksiklik yok. Ruh halinizi nasıl geliştirebileceğinizi ve iyileştirebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

• Farkındalık uygulaması
Farkındalık, anda var olmakla ilgilidir. Farkındalık, otopilotta yaşamak yerine, bizi hayatımızda gerçekten yer almaya teşvik eder ve hem fiziksel hem de duygusal sağlığı iyileştirebilir. Koşmaktan yemek yemeye kadar her şey sırasında farkındalık pratiği yapabilirsiniz.

• İletişim kurun
Bu yolculuğa tek başına çıkmanıza gerek yok! Duygusal zindelik, kendi duygularınızla bağlantı kurmak ve onlarla başa çıkmakla ilgilidir, ancak duygusal yaşamlarımızın büyük bir kısmı tanıdıklarımız ve sevdiklerimizle birlikte yaşanır. Başkalarıyla kasıtlı olarak duygularınız hakkında konuşmaya özen gösterin, bu onları anlamanıza yol açabilir. Başkalarına duygularını sorun, böylece farklı bakış açılarını deneyimleme fırsatınız olur.

Kendi demografinizin dışındaki insanlarla bağlantı kurmayı deneyin, böylece kendi yaşam deneyimlerinizin yanı sıra daha iyi bir yaşam deneyimine sahip olursunuz. Başkalarıyla bağlantı kurmanın ve iletişim kurmanın sayısız faydası vardır, artan duygusal sağlık bunlardan sadece biridir.

• Stres yönetimi
Stresi yönetmek, duygusal ve fiziksel olarak sağlıklı kalmanın anahtarıdır. Bir stres yönetimi uygulamasına başlarken, hangisinin size en uygun olduğunu görmek ve sizi daha mutlu hissettirmek için farklı aktiviteler deneyin. Bir YouTube videosu veya aplikasyonun yardımıyla basit bir meditasyon yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, banyo yapabilir veya derin nefes alıştırması yapabilirsiniz.

• Fiziksel sağlığınıza dikkat edin
Genellikle fiziksel ve duygusal benliklerimizi ayrı ayrı düşünürüz, ancak burada ikisi birbirine oldukça bağlıdır. Fiziksel sağlığınızı iyileştirdiğinizde, duygusal olarak da faydalar göreceksiniz. Vücudumuzun ürettiği iyi hissettiren kimyasallardan biri olan endorfini artıran aktiviteler yapmak, duygusal zindeliğinizi arttırmanın kolay bir yoludur. Endorfin, dans etmekten gülmeye kadar her şeyle arttırılabilir.

• Dengeli bir hayat için çabalayın
İş-yaşam dengesi, toplum olarak çokça konuştuğumuz bir konu... Bunun nedeni, insanların çok çalıştıklarında kişisel ilişkilere, rahatlamaya veya eğlenceye zamanlarının kalmadığını fark etmeye başlamalarıdır.

Duygusal olarak en iyi halinizde olmak için iş ve eğlence arasında bir denge kurmalısınız. Boş zaman etkinlikleri yapmak için belirli bir süre ayırmak ve çalışma saatleri etrafında kesin sınırlar oluşturmak, bu dengeyi geliştirmeye yardımcı olacak iki basit yoldur.

• Uykuya yatırım yapın
Uyku alışkanlıklarınız ve davranışlarınız uyku hijyeni olarak bilinir. Ne kadar iyi uyursanız, uyanıkken kendinizi iyi hissetme şansınız o kadar artar. Belirlenmiş bir yatma zamanı, günün ilerleyen saatlerinde kafeini sınırlamak ve yatmadan önce aşırı yememek gibi uygulamalarla uyku hijyeninizi iyileştirin.

SON HABERLER