Dostça ayrılıklar olur mu? Evet, ayrı yollara gitme zamanı geldiğine buna karşılıklı olarak karar verebilirsiniz. Evet, bunu kibar ve medeni bir şekilde yapabilirsiniz. Hatta arkadaş olarak bile kalabilirsiniz. Ancak bu, iki eski partnerin duygularını işlediği ve birbirleri olmadan hayatlarını yeniden inşa etme yolculuğuna çıktıkları bir dönemin ardından gelir.
Gerçek şu ki, bir ayrılığın üstesinden gelebilseniz bile bir ilişkinin sonu her zaman berbattır. Beynimizde karar almayı ve rasyonel düşünmeyi etkileyebilecek çeşitli mekanizmaları ve fizyolojik tepkileri tetikleyen duyguların bombardımanını içerir.
Instagram ünlülerin inanmamızı istediği sakinliğin, karşılıklı saygının, sevginin ve desteğin hüküm sürdüğü bu mutlu ada, yalnızca kalplerden ve aşk sözcüklerinden ibaret değil. Günümüz dünyasında yaratılan mükemmeliyetçilik algısından doğan “dostça ayrılık”, herkesin kabullenmek zorunda olduğu bir şey değil.
Romeo Beckham ve Mia Regan: Sonsuza dek arkadaşça ve mutlu yaşadılarRomeo Beckham bu sözlerle ve bir Instagram hikayesiyle, "Mooch ve ben 5 yıllık aşktan sonra yollarımızı ayırdık. Birbirimize hâlâ büyük bir sevgi ve saygı duyuyoruz. Hâlâ güçlü bir dostluğa sahibiz ve her zaman da öyle olacak." dedi. Mia "Mooch" Regan ile henüz on altı yaşındayken başlayan ve 5 yıl süren aşk hikayesinin sonuydu. Regan ise olumlu bir ton kullandı, hatta şaka yapmayı da başardı ve şöyle dedi: "16 yaşımızdan beri birlikte büyüdük! Aşk, olgunlaştıkça farklı biçimlere ve yollara bürünür. Ama birbirimize karşı çok fazla sevgi paylaşıyoruz. 5 yıl sonra birbirimize arkadaş olduk." Bunlar, olan şeyler diyebilirsiniz. Ergen aşkları çoğu zaman sona erer. İnsanlar büyüyor ve farklı şeyler istiyorlar. Romeo ve Mia'nın arkadaş kalmaya karar vermesi iyi bir şey ama bu gerçekten bu kadar kolay mı? Eski sevgiliyle bağlantıda kalmak zorunlu mu? Bu, ani bir geçiş mi, yoksa evrimimizi ve tek bir yaşamın inşasını sınırlayan duygusal bir koltuk değneği mi? Peki ya bu sadece bir halkla ilişkiler hamlesiyse? Bir düşünün: Pek çok ünlü, ayrılıklarını duyururken "Yolları ayırmak için zor bir karar verdik. Arkadaş olarak birbirimizi sevmeye ve saygı duymaya devam ediyoruz" gibi ifadeler kullanıyor.
"Dostça ayrılma" efsanesi
Efsanenin başlangıcında aslında Gwyneth Paltrow ve Chris Martin vardı. Dostane ayrılığın başlangıcı, 2014 yılına kadar giden bir geçmişe dayanabilir. Boşanma kararlarını duyurmanın ardından ani öfke patlamaları, halka açık suçlamalar, alaylar ve TV röportajlarında tüm memnuniyetsizlikleri ve başarısızlık duygusunu ortaya koymak, Hollywood'daki ayrılan çiftler arasında demode görünmeye başladı. O zamanlar, Paltrow goop web sitesinde şöyle yazdı: "Birbirimizi çok seviyoruz, ancak ayrı kalacağız... İlişkimizi her zaman özel bir şekilde yürüttük ve bilinçli bir şekilde ayrılarak ve birlikte ebeveynlik yaparak, aynı şekilde devam edebileceğimizi umuyoruz." Neredeyse on yıl sonra, bu terimi düşünerek, Paltrow terimin "biraz kendini beğenmiş" geldiğini itiraf etti, ancak "ayrılma kültürüne nüfuz ettiği" için gurur duyduğunu belirtti.
Şöyle ekledi: "İnsanların artık bana 'Bunu neden söylediniz?' yerine, 'Bunu nasıl başarıyorsunuz?' diye yaklaşıyorlar." Başlangıçtaki niyet korunmuştu. O ve Coldplay şarkıcısı güçlü bir dostluk kurdular; sıklıkla sadece çocuklarıyla değil, aynı zamanda yeni partnerleri Brad Falchuk ve Dakota Johnson ile de anlar paylaştılar.
Aynı şey, daha az veya daha fazla, Demi Moore ve Bruce Willis için de geçerliydi, onlar en zor zamanlarda bile yakın kalmayı başardılar. Jennifer Aniston ve Justin Theroux, Şükran Günü'nde aynı masada oturdular; Katy Perry, Orlando Bloom ve Miranda Kerr de eski bir partnerle arkadaş olmanın mümkün olduğunu kanıtlıyorlar.
İtalyan ünlüler arasında bile, bazıları eski partnerleriyle görüşmeye devam ediyor ve onlara arkadaşlık gösteriyor, Michelle Hunziker ve Eros Ramazzotti veya Belén Rodriguez ve Andrea Iannone gibi. Geçtiğimiz günlerde Belén, Iannone'un yeni partneri Elodie'nin Instagram'daki bir gönderisine yorum yaptı; "Ne kadar mutlu olduğumu bilmiyorsunuz! Azim ve iyi bir kalp her zaman kazanır! Siz harika bir çiftsiniz."
Ayrıldığımızda mutlu ve pozitif olmamız ya da öyleymiş gibi davranmamız mı gerekiyor?
Ünlülerin, bu "dostça ayrılma" örneklerini görmek güzel, hatta rahatlatıcı; özellikle çocuklar dahil olduğunda... Ancak, ünlülerin Instagram'da sunduğu bu olumlu ayrılık bakış açısı, bizi eğer bizi aldatan veya kalbimizi kıran birine karşı sevinç ve arkadaşlık duyguları sergileyemediğimizde başarısızlık hissiyle bırakıyorsa; bu karşılaştırma kültürünü körüklüyor.
Bir yanda, Legally Blonde ve 500 Days of Summer gibi filmler var; ayrılık sonrası gözyaşları, kullanılmış mendiller, içine düşülen onlarca çikolata kutusu, pijamalarla sokağa çıkışlar ve dünyadan kaçıp yatağın altına gizlenme günlerini anlatan... Diğer yanda ise Instagram'da kibar ayrılık beyanlarının pastel renkleri ve pamuk şekeri var.
The First Wives Club tarzındaki "Kişisel almayın, her şeyi alın" yaklaşımından ya da eski sevgilinin tüm ihanetlerinin ve hafif darbelerinin açıkça ortaya konduğu belgesellerden bahsetmiyoruz bile (Ilary-Totti, bir şey çağrıştırıyor mu?)…
Peki ya doğru davranış nedir? Herkesin doğru davranışı kendine özgüdür. Ayrılıklar streslidir, acıya, başarısızlık hissine neden olur ve genellikle özsaygımızı sarsar. Tabii ki, hepimiz onur ve nezaketle davranmayı umarız. Ancak bazen bu noktaya ulaşmak farkındalık, kabul ve yeniden yapılanma yolculuğu gerektirir. Bunun için büyülü bir değnek yoktur. Gwyneth için olduğu gibi eski partnerin yeni aşkıyla gülümsemek ve dans etmek zorunda olduğumuz garanti değildir. Dostça ayrılma, Instagram'ın mükemmeliyetin peşindeki son halkası haline geldi. Ama kimse mükemmel değil. Biz sadece her gün daha da gelişmeyi ümit eden insanlarız.