Havalar ısınıyor ve özellikle şehirde kalıp çalışmaya devam edenler için çile dolu günler başlıyor. Tabii tatilde olanlar için de! ‘Güneş girmeyen eve doktor girer' deyimi geçerliliğini korusa da her şeyin bir sınırı olmalı değil mi? Kötü düşünmek istemiyoruz ama yaz aylarında sıklıkla görülen ve kalıcı hasarlara yol açabilecek ciddi durumları ön görüp, önlem alarak davranmakta fayda var diyoruz!
#text>
#text>
#text>
BEŞ ÖNEMLİ ÖNERİ
#text>
#text>
1- Durum ciddiyse hemen doktora!
#text>
Sıcaklığın normalden çok yüksek olduğu günlerde, yüksek ateş, terleyememe veya aşırı terleme, sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması gibi belirtiler oluşursa ciddiye almalı ve hemen bir uzamana görünmelisiniz.
#text>
#text>
2- 11.00-16.00 arası dışarı çıkmayın
#text>
Eğer mümkünse bu saat dilimini gölgede ve serin bir yerlerde geçirmek önemli. Özellikle de çocuklar, hamileler ve yaşlılar için! Aşırı sıcakla birlikte tuz kaybı kramplara neden olabilir. 1-2 bardak tuzlu su ve kramp giren bölgeye yapılacak masaj faydalı olacaktır.
#text>
#text>
3- Oruç tutanlar daha dikkatli olmalı
#text>
Oruç tutanlar kötü hissettiğinde ya da çok terlediğinde sıvı tüketemeyeceğinden kanlarının akışkanlığını yitirmesi damar tıkanıklığı riskine neden olabilir!
#text>
#text>
4- Ağır egzersize dikkat
#text>
Sıcak havalarda aşırı egzersizden kaçmalı, özellikle de açık havada yapılanlardan! Tabii ki egzersiz yapın ama abartmayın!
#text>
#text>
5- Sık sık duş alınmalı ve sıvı tüketilmeli
#text>
Günde en az 2 litre su tüketmeli ve eğer mümkünse sadece 5'er dakikalık kısa ve serin duşlar alınmalı. Çoğumuzun zaten iştahının kışa oranla azaldığı bu dönemde ağır ve yağlı gıdalar yerine, hafif yemekler ve sulu yiyecekler tercih etmek önemli.
#text>
#text>
Unutmadan; çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı asla araba içinde uzun süre kapalı ya da açık havada bırakmayın!
#text>