Sarsıcı bir sıkıntı içinde bir nefes molası olarak 14'üncü İstanbul Bienali kapımızda. Bu sene daha görkemli ve gezenti bir Bienal bekliyor bizi. 80 sanatçıdan 1500'e yakın eserle tanışacağımız Bienal tüm İstanbul'a yayıldı desek yanlış olmaz. Bir başka deyişle İstanbul'un dağı taşı bir süreliğine altın değil, sanat olacak. Biz de tabana kuvvet, Büyükada'dan Karaköy'e, Rumelifeneri'nden Kadıköy'e, Boğaziçi kıyılarında sanat için deli divane olacağız, o mekandan diğerine, nefes nefese belki de, savrulacağız. Tüm Bienal'i deneyimlemek mümkün olacak mı, zor görünüyor fakat bizler için ilginç bir tecrübe olacağı kesin.
#text>
#text>
Enfes bir sanat ayına uyumlu olarak biz de sanat kokan bir eylül sayısı hazırladık. Bir yandan sezonun atlanmaması gereken parçalarını dergiye tığ gibi işlerken, bir yandan da Bienal'in küçük de olsa bir önizlemesini yaptık. Örneğin öne çıkan üç kadın sanatçıyı sizlerle tanıştırmak istedik. Üç büyük mekanda enstalasyon, tablo ve performans sanatı sergileyecek bu önemli kadınlar hakkında fikriniz olmadan eserlerini görmeyin derim. Selin Miloşyan, çağdaş sanat hakkında hiçbir fikri olmayan ama Bienal sebebiyle “Nedir bu çağdaş sanat, kardeşim” diyenlere Türkiye'den 15 çağdaş sanatçıyı tanıttığı küçük bir dosya da hazırladı. Bu isimlerin tümünün eserleri sergilenmeyecek ama tanımakta fayda var.
#text>
#text>
Kapak çekimimizi Bienal mekanlarından biri olan tarihi ve etkileyici bir binada, Galata Rum Okulu'nda gerçekleştirdik. Bizim için unutulmaz olmasının sebebi mekanda eseri sergilenecek Mısır doğumlu sanatçı Anna Boghiguian'ın da bir yandan eserleri üzerine çalışıyor olmasıydı. Bir tavada boyalarını ısıtarak, aslında “pişirerek” hazırlayan Boghiguian'ın hem çalışma ortamını gördük hem kendisiyle sohbet ettik hem de çok değerli bir sanatçı eşliğinde bir kapak çekimi gerçekleştirmiş olduk. Bizim için de eşsiz bir deneyim oldu.
#text>
#text>
Bir sanat ve kültür platformu olan İstanbul'74'ün kurucusu Demet Müftüoğlu, “Türkiye sanata okey mi?” diyerek, toplum olarak sanatı ne kadar hazmettiğimizi anlamaya çalıştı. Galerist'in kurucusu, yakında Pilevneli Galeri'yi açacak olan Murat Pilevneli de, Şebnem Kırmacı aracılığıyla bizlere İstanbul'un sanat piyasasının karnesini çıkardı. Kendini ve sektörü eleştirerek hem de.
#text>
#text>
Bu ay logomuza da genç bir çağdaş sanatçının fırçası değdi. Ermenistan'da soyu tükenen bir böcek olan Ararat kermesinden elde edilen, formülü sır gibi saklanan kırmızı boyanın peşinde, Kars ve Ani üzerinden yolu Ermenistan'a düşen bir isim, Aslı Çavuşoğlu. Formülün tek koruyucusu olan kişiden 12 gram kırmızı boyayı alarak Türkiye'ye dönen Çavuşoğlu, Bienal için, bu boyayı kullanarak hazırlayacağı bir resim serisi üretiyor. Merakla bekliyoruz. Logomuza da aynı kırmızı boyayla nasıl dokunduğunu görmek isterseniz Radar sayfalarımıza göz atmanızı tavsiye ederim.
#text>
Moda dünyasına dönersek, o alan da sanatla iç içe, girift bir şekilde yoluna devam ediyor. Sanatçılar gerek koleksiyonlarında gerekse defilelerinde sanatın her halinden nemalanıyorlar. Moda ve sanatın bitmeyen flörtünü Selin Mlioşyan kaleme aldı ve şu soruyu sordu: “Prestijini kaybeden moda, sanattan mı medet umuyor?”
#text>
#text>
Sezonun baş döndürücü trendleri içinde kaybolurken, sanatla randevunuzu unutmayın. Nefes alın.
#text>
Gelecek ay görüşmek dileğiyle,
#text>
#text>
Işın Görmüş
#text>
ELLE Türkiye Yayın Direktörü
#text>
#text>
#text>
Sanatla ve modayla dopdolu Eylül sayımızı, ELLETurkiye adıyla Google Play ve Apple Store'lardan indirebilirsiniz.