İlk yayınlanmasının üzerinden neredeyse 18 yıl geçen ve hala revaçta olan Dukan diyeti hızlı kilo verdirdiği ve verilen kiloları geri aldırmadığı için uygulayanlar tarafından çok seviliyor. İlk olarak kızına okul için hazırladığı yemeklerle, tok tutan ve kilo vermeyi sağlayan menüler hazırlayan Pierre Dukan'ın diyeti 4 aşamadan oluşuyor: Metabolizmayı şaşırtan atak evresi, diyeti anlamlandıran seyir evresi, kilo vermeyi sağlamlaştıran güçlendirme evresi ve son olarak da verilen kilonun geri alınmamasını sağlayan koruma evresi. Kendi Dukan diyetinizi planlamak için resmi sitesinden de yardım alabilirsiniz.
Dukan diyeti atak evresi
Dukan diyetinin atak evresinin uzunluğunu vereceğiniz kiloyla doğru orantılı tutmanız gerekiyor. Eğer 5 kilo vermek istiyorsanız 1 gün, 5-10 kilo arasında vermek istiyorsanız 3 gün, 10-20 kilo arasında vermek istiyorsanız da 5 gün atak evresini sürdürmelisiniz. Atak evresi boyunca bol su içip günde 20 dakika da yürüyüş yapmanız gerekiyor.
Atak evresinde vücudunuz normal rutininden farklı bir beslenmeyle karşılaştığı için şaşırıyor ve hızla kilo vermeye başlıyor. Bu da diğer diyetlerden farklı olarak sizin daha hızlıca motive olmanızı sağlıyor.
Atak evresinde tavuk, hindi, yağsız dana eti, sakatat, tüm balıklar, yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, yağsız yoğurt ve günde 1,5 kaşık (suyu çekip tokluk hissi vermesi için) yulaf kepeği yiyebiliyorsunuz. Tüm bu yiyeceklerin pişirilmesi de önemli. Hepsi yağsız ve mümkün olduğunca ızgara ya da fırında pişmeli.
Dukan diyeti seyir evresi
Atak evresiyle vücudu şaşırttıktan sonra sıra seyir evresiyle kilo vermeye geliyor. Vermek istediğiniz her bir kilo için seyir evresini 6 gün yapmalısınız. Yani 4 kilo vermek istiyorsanız 24 gün boyunca seyir evresinde olmanız gerekiyor.
Seyir evresinde proteinlerin yanına sebzeler de ekleniyor. Bir gün sadece protein diğer günlerde proteinlerin yanında (onlardan fazla olmamak kaydıyla) sebze de tüketiliyor. Yine vermek istediğiniz kiloya göre kaç gün protein kaç gün hem protein hem de sebze almanız gerektiği değişiyor. Bu günler yine vermek istediğiniz kiloyla paralel olarak artıyor.
Dukan diyetinin seyir evresinde yiyebileceğiniz proteinler atak evresiyle yine aynı. İlginç olansa her sebzeye değil sadece yeşil sebzeler, enginar, havuç, patlıcan, kereviz, domates, soğan, sarımsağa izin verilmesi. Ve mümkün olduğunca buharda yağsız pişirilmesi gerekiyor.
Dukan diyeti güçlendirme evresi
Dukan diyetinden hemen sonra kilo almamanızı sağlayan evre bu evre. Atak ve seyir evresinde verdiğiniz her kilo için 10 gün güçlendirme evresini uygulamalısınız. Yani 3 kilo verdiyseniz 30 gün bu evreyi izlemelisiniz. Bu evrenin güzel yanıysa sadece protein ve sebze değil, az da olsa meyve, tahıllı ekmek ve hatta karbonhidrat bile olması. Dukan diyetinin güçlendirme evresinde günde 1 porsiyon (çok şekerli olmayan) meyve, haftada iki porsiyon nişastalı yemek (makarna da dahil) ve günde iki dilim tahıllı ekmek yiyebilirsiniz. Ve ödül olarak haftada iki porsiyon istediğiniz yemeği yiyebilirsiniz.
Dukan diyeti koruma evresi
Verdiğiniz kiloların geri gelmesini engellemek için bundan sonra uygulamanız gereken birkaç kural var. Bu da koruma evresi oluyor ve kilo almamak için gerekiyor. Ama Dukan diyetinin bu evresinin kuralları çok basit. Olabildiğince (günde en az 30 dakika yürüyüş gibi) hareket etmek ve tokluk hissi yaşamak için günde 3 kaşık yulaf kepeği tüketmek. Ve haftanın bir günü de sadece proteinle beslenmek.
Dukan diyeti her ne kadar çok tercih ediliyor olsa da protein temelli beslenmeye uygun olmayan bünyeler ve kronik hastalık yaşayanlar için önerilmiyor. Sağlıklı kilo vermek için beslenme uzmanına danışmanız ve Dukan diyetinin size uygun olup olmadığını öğrenmeniz.