Adetlerin kesilmesine sebep olan farklı bir durum mevcut değilse ve kadın 12 aydır adet görmüyor ise menopoz durumu söz konusudur. Türkiye'de kadınların ortalama olarak menopoza girme yaşı 45-49'dur. Dünya genelinde ise menopoz yaşı ortalama olarak 51'dir.
#text>
Menopoz teşhisi koyabilmek için 12 ay boyunca adet görmemiş olmak gerekmektedir.
#text>
#text>
#text>
Menopoz döneminde olunduğu nasıl anlaşılır?
Kadının adet düzensizliği, menopoz belirtilerinden olan ateş basması gibi bulgularla menopoza girdiğini anlaması mümkün değildir. Bu belirtilere farklı sorunların da sebep olması mümkündür. Bundan dolayı da menopoz teşhisi yalnızca uzman bir doktor tarafından yapılmaktadır.
#text>
#text>
#text>
Adetlerim düzensizleşti, iki ayda bir adet görüyorum, menopozda mıyım?
Bu gibi belirtiler sebebiyle, hasta menopoz ihtimalini aklına getirebilir. Bu gibi belirtiler çoğunlukla menopoz öncesi dönemde ve menopoza oldukça yaklaşılan dönemlerde ortaya çıkar. Bu gibi belrtiler daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bu sebeple, belirtilerin nedeninin bulunması için çeşitli muayeneler yapılmalı ve sebep tespit edilmelidir.
#text>
Menopoz tanısı, doktor hariç kimse tarafından koyulamaz.
#text>
#text>
#text>
Bir kadında:
• Adetlerde kesilme,
#text>
• Adetlerde düzensizlik,
#text>
• Adetlerin seyrekleşmesi,
#text>
#text>
Kanama oranlarında değişme gibi belirtiler meydana gelmiş ise mutlaka zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Bu belirtiler, menopoz dönemine ait olabileceği gibi, farklı hastalıkların işaretçisi de olabilir.
#text>
#text>
#text>
Bu hastalıklardan bazıları ise:
• Guatr,
#text>
• Kistler,
#text>
• Miyom,
#text>
• Polip,
#text>
• Stres gibi etkenler olabilir.
#text>
#text>
#text>
Menopoza girdim, ne yapmalıyım?
Menopoz dönemine girdiğini düşünen kadınlar mutlaka bir doktora başvurmalı ve ilk olarak adetlerinin kesilme sebebinin menopoz olduğu kesinleştirilmelidir. Menopoz tanısı koyulduktan sonra ise kan tahlilleri ve smear istenebilir. Bunun dışında kemik erimesi için çeşitli tetkitler de yapılabilir.
#text>
#text>
Netice gerekli olur ise menopoz belirtileri için tedaviye başlanır. Ancak menopoza giren kadınların mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir.
#text>
#text>
Menopoz döneminde gebelikten korunmak gerekir mi?
Menopoz döneminin yaklaştığı 44-45 yaşları itibariyle gebelik şansı azalır ancak menopoza girilene kadar gebe kalma şansı her zaman için mevcuttur. Bundan dolayı da gebe kalmak istemeyen her kadının menopoz dönemine kesin olarak girene kadar doğum kontrol yöntemi kullanması gerekmektedir.
#text>
#text>
Şayet bir sene boyunca hiç adet görülmemiş ise doğum kontrol yöntemleri bırakılabilir. Hangi doğum kontrol yönteminin en uygun olduğuna ise doktorunuza başvurarak karar vermelisiniz.
#text>
#text>
#text>
Ayrıntılı bilgi için :
#text>
https://bit.ly/jinekolojielle