2024 Paris Olimpiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Heyecanlı günler için geri sayım başlamışken, 2024 Paris Olimpiyatları ile ilgili bilgilere göz atın.

ELLE Türkiye ELLE TÜRKİYE 08 Temmuz 2024
2024 Paris Olimpiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler Getty Images

Dünyanın en popüler spor etkinliği olarak kabul edilen Olimpiyat Oyunları, dört yılda bir düzenleniyor ve çeşitli spor dallarında yarışmak üzere dünyanın dört bir yanından sporcuları ağırlıyor.

Bu yıl ev sahipliği yapacak şehir, Paris. Böylece Paris, 2024'te tam 100 yıl sonra olimpiyatlara yeniden ev sahipliği yapmış olacak. Yaz Olimpiyatları, Paris'te daha evvel 1900 ve 1924 senelerinde iki defa düzenlenmişti. 

Bu yıl toplam 33 spor dalında 10.500 yarışmacının yarışması bekleniyor. Etkinliği dünya çapında 1 milyar kişinin izleyeceği ve 326.000 kişinin bizzat orada bulunacağı düşünülüyor.

2024 Paris Yaz Olimpiyatları Ne Zaman Ve Nerede Gerçekleşecek? 

33. Yaz Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz Cuma günü TSİ 22.00'de yapılacak açılış töreniyle resmen başlayacak. 1916'da I. Dünya Savaşı, 1940 ve 1944'te ise II. Dünya Savaşı yüzünden gerçekleştirilemeyen oyunlar da hesaba katıldığında 33. Yaz Olimpiyatları'nın açılış töreni, Seine Nehri'nde yapılacak. 26 Temmuz'daki Açılış Töreni'nin bir stadyum içinde değil, Seine Nehri boyunca 160 tekneden oluşan bir seri üzerinde gerçekleştirilmesi için iddialı planlar var. 

Seine Nehri Konusu nedir?

Paris'i ziyaret eden herkes, şehrin içinden geçen güzel Seine nehri boyunca yürümenin keyfini hatırlayacaktır. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın en çok beklenen -ancak sorunlu- unsurlarından biri, nehir üzerinde açık su yüzme etkinliklerinin düzenlenecek olması.

Seine'de yüzmek, kirlilik sebebiyle 1923'ten beri yasaktı, fakat şehir son 10 yılda onu temizlemek ve yüzmeye uygun hale getirmek için yaklaşık 1,4 milyar avro harcadı. Bu durum, E. koli bakterisi gibi kirlilik belirtilerinin testlerde hala ortaya çıkmasından dolayı organizatörler için bir zorluk oluşturdu, ancak etkinliklerin nehirde gerçekleştirilmesinde ısrarcı oldular.

Olimpiyatlara Yeni Katılan Sporlar

Surfing (Sörf), Skateboard ve Sport Climbing (Spor Tırmanışı); 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda ilk kez yer almıştı. Bu yıl yani 2024 Paris Olimpiyatları'nda ilk kez yer alacak spor dalı Breakdancing (sokak dansı) olacak. 

Tepeden paraşütle atlama ise, 2028 Los Angeles Olimpiyatları'nda ilk kez yer alacak.

12 yaşındayken geçirdiği kaza sonrası kafatasını çatlatıp yaşam ünitesinde ölüm-kalım savaşı verdikten sonra Tokyo 2020'e katılıp ülkesinin en genç Olimpiyat madalyası sahibi olan Sky Brown, Paris’de kaykayda yeniden altın madalya için yarışacak.

Olimpiyat Meşalesi Nerede?   

İlk olarak modern Olimpiyat Oyunları'nın revivallerinden biri olan 1928 Amsterdam Olimpiyatları'nda kullanılan meşale geleneği o günden bu yana devam ediyor.

Meşale,  genellikle Yunanistan'ın antik Olimpia şehrindeki antik Olimpiyat Oyunları'nın  ruhunu ve mirasını simgelemek amacıyla yakılır. Burada meşale, antik  Olimpiyatlar'ın başlangıcının simgesi olan Zeus'un tapınağından alınan ışıkla yakılır ve bir dizi törenle taşınarak oyunların yapılacağı şehre ulaştırılır.

Paris Olimpiyatları için geri sayım başlarken, 16 Nisan'da antik Oyunların doğduğu Yunanistan'daki Olimpia arkeolojik alanında gerçekleştirilen bir tören sırasında yakıldı Atina'da yakılan Olimpiyat  ateşi Yunanistan'ın Pire Limanı'ndan ayrılarak Fransa'ya doğru yolculuğuna başladı. Meşale, Fransa'nın Marsilya şehrine gitmek üzere Fransız büyükelçiliğinde bir gece geçirecek ve 26 Temmuz'daki açılış töreni için Paris'e doğru yola çıkacak. Bu süreçte 550'den fazla meşale taşıyıcısı  tarafından tutulacak.

 İşte Paris 2024 Olimpiyatlarına Katılan Sporcularımız

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için kota alan sporcu listesi güncelleniyor. Liste son olarak 3 Temmuz'da güncellendi ve katılacak Türk sporcu sayısı 93’e yükseldi.



Türkiye’den olimpiyata katılacak sporcularımız; atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet yol, boks, artistik cimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, masa tenisi, modern  pentatlon, okçuluk, taekwondo, yüzme, voleybol, yelken branşlarında yarışacak. 

Paris 2024 Olimpiyatlarında yarışacak Türk Sporcuların isimleri ve branşları :

Atıcılık: Sena Can, Şimal Yılmaz, İsmail Keleş, Oğuzhan Tüzün.

20 kilometre yürüyüş: Salih Korkmaz.

Atletizm: Yasmani Copello Escobar, Meryem Bekmez, Kaan Kigen Özbilen, Sultan Haydar, Ersu Şaşma, Salih Korkmaz (Maraton yürüyüş).

Badminton: Neslihan Yiğit Arın.

Boks: Buse Naz Çakıroğlu, Busenaz Sürmeli, Gizem Özer, Hatice Akbaş, Samet Gümüş, Tuğrulhan Erdemir, Kaan Aykutsun.

Erkek Cimnastik Milli Takımı: Ferhat Arıcan, Adem Asil, Ahmet Önder, Ayberk Koşak, Emre Dodanlı.

Eskrim: Enver Yıldırım Kılıç.

Güreş: Yasemin Adar, Buse Tosun Çavuşoğlu, Evin Demirhan Yavuz, Taha Akgül, Rıza Kayaalp, İbrahim Çiftçi, Ali Cengiz, Enes Başar, Burhan Akbudak.

Halter: Muhammed Furkan Özbek.

Okçuluk: Elif Berra Gökkır, Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer, Muhammed Abdullah Yıldırmış.

Sırıkla atlama: Ersu Şaşma

Tekvando: Hatice Kübra İlgün, Merve Dinçel Kavurat, Nafia Kuş Aydın, Emre Kutalmış Ateşli, Hakan Reçber, Emre Kutalmış Ateşli.

Voleybol Kadın Milli Takımı: Gizem Örge, Cansu Özbay, Melissa Vargas, Hande Baladın, Aslı Kalaç, Tuğba İvegin, Zehra Güneş, İlkin Aydın, Elif Şahin, Ebrar Karakurt, Simge Aköz, Beyza Arıcı, Derya Cebecioğlu, Ayça Aykaç, Eda Erdem. 

Yelken: Ecem Güzel, Yiğit Yalçın Çitak, Merve Vatan, Derin Atakan, Beste Kaynakçı, Alican Kaynar, Deniz Çınar, Lara Nalbantoğlu.

      



SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Eylül Sayısı Çıktı!

ELLE Eylül Sayısı Çıktı!

Kapağımızda, Cartier’nin yeni yüksek mücevher koleksiyonu olan Nature Savage'ın eşlik ettiği model Valery Kaufman var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.