Perma, İngilizce "permanent hairstyle" kelimesinin kısaltmasıdır ve kalıcı saç şekli anlamına gelir. Perma, saçlara çeşitli kimyasal solüsyonlar uygulanarak saçların kalıcı olarak kıvırcık hale getirilmesidir. Özellikle düz saça sahip kullanıcıların tercihi olan perma, 80’li yılların favori saç modelleri arasında yer alır.
Saçlarını dalgalı veya kıvırcık bir şekle sokmak isteyen kullanıcıların saç bakım tercihi olan perma, 6 ay veya bir yıl kalıcılığı olan bir işlemdir ve bu işlemi yaparken dikkatli olmak gerekir. Perma, kimyasal solüsyon uygulanan bir işlem olduğu için, uzman kişiler tarafından uygulanması gereken işlemlerden biridir.
Perma yaptırırken ise bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Kimyasal bir işlem olan perma uygulaması, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır ve işlem sırasında solüsyondan kaynaklı saç derisinde yanma olursa, işlem sonlandırılmalıdır. Öte yandan çok işlem görmüş ve yıpranmış saçlara perma uygulamasının yapılması da tavsiye edilmez. Bunun için öncelikle saçın sağlıklı ve kimyasal işlemleri kaldırabilir olması gerekir.
Perma Nasıl Yapılır?
Saça kalıcı kıvırcıklık veya dalga vermek için yapılan perma, kimyasal saç işlemlerinden biridir. Perma yaparken izlenmesi gereken işlemleri ise şöyle sıralamak mümkündür...
★
Perma için ilk adım saçın hazırlanmasıdır ve şampuan yardımıyla yıkanan saç bol su ile durulanır. Saç tam kurutulmaz, nemli bırakılır ve solüsyonu daha kolay uygulamak için saç 3 parçaya ayrılır.
★
Eldiven takılarak kimyasal solüsyon uygulanmaya başlanır ve perma kağıdına saç sarılarak solüsyon dökülür.
★
Daha sonra saç tutamı perma kağıdı ile birlikte kıvırma maşası kullanılarak kıvrılır ve maşa kapatılır. Maşa boyutu istenilen kıvırcık dalgasına göre büyük veya küçük olarak değişir.
★
Tüm saça aynı işlem uygulanır ve beklemeye başlanır. Buklelerin belirginleşmeye başlamasıyla birlikte kimyasal solüsyonlu bigudiler çıkarılmadan saç yıkanır.
★
Saç bigudileri çıkarılmadan kurutma işlemi yapılır ve perma nötrleştirici solüsyon uygulanır.
★
10 dakika solüsyon saçta bekledikten sonra saçlar yıkanır ve bigudiler çıkarılmadan saçların kuruması beklenir.
★
Saçlar kuruduktan sonra bigudiler çıkarılır ve permalı saçlar kullanıma hazırdır
★
İşlemler bittikten sonra saçları tarak ile taramamak gerekir. Aksi takdirde saçta oluşan bukleler hasar görebilir.
Permayı Korumak İçin İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?
Perma işlemi yaptıktan sonra permanın uzun vadede kullanılabilmesi için bazı şeylere dikkat etmekte fayda vardır. Kimyasal bir işlem olduğu için perma yaptırdıktan sonra saç bakımı ihmal edilmemelidir.
★
★
Kimyasal işleme maruz kalan saçların bakımının ihmal edilmemesi ve uygun bakım ürünlerinin kullanılması gerekir.
★
Permalı saç en az 1 hafta fırçalanmamalı veya fırça yardımıyla şekillendirilmemelidir. Ayrıca saçın bir hafta boyunca toplanmaması, örülmemesi, düzleştirilmemesi gerekir.
★
Permalı saçların saç kurutma makinesi ile kurutulmaması, saçın uzun süre kullanılması anlamına gelir. Ayrıca saçların düzleştirilmemesi veya fönlenmemesi gerekir.
★
Perma yaptırdıktan sonra saç boyama işlemleri için en az 2 hafta beklemek, buklelerin kaybolmaması anlamına gelir. Ayrıca saç açma veya röfle gibi işlemler perma yapılan saçlarda önerilmeyen bakım türleridir.
Perma, her saç tipine uygulanabilen bir işlemdir ve perma dalgasının kalınlığına kullanıcılar karar verir. Sık dalgaların istendiği perma modeli, özellikle genç kullanıcılar tarafından çok tercih edilir. Ayrıca ince telli saça sahip kullanıcılar da sık permayı daha çok tercih eder. Öte yandan doğal perma yaptırmak da geniş perma çubukları yardımıyla yapılır ve son yıllarda doğal perma daha çok kullanılır. Doğal perma yaparken kullanılan bigudilerin boyutu büyüktür ve perma solüsyonu uygulanırken buklelerin daha belirgin olması için keratin de kullanılır.
Perma saçlarınız için ilham verecek saç stillerini inceleyebilirsiniz.