Ünlü şarkıcı Adele’in 20’den fazla kilo vermesiyle birlikte herkesin dilinde sirtüin (sirtuin) diyeti dolaşmaya başladı. Peki ama nedir bu sirtüin diyeti? Adını birçok canlı türünde bulunan bir protein sınıfı olan ve sirtüin olarak anılan proteinlerden alıyor. Bu diyetin en büyük öne çıkan özelliği çikolata, şarap ve kahve tüketebiliyor olmanız!
Bu diyet aslında 2016 yılında 2 İngiliz diyetisyenin çıkardığı ‘’The Sirtfood Diet’’ ile hayatımıza girdi. Kitapta tüketilen bazı besinlerin sirtüin proteinlerinin harekete geçmesini ve böylece zayıflama genini aktive ettiği düşünülüyor. Sirtüinlerden ‘’Japonların Kadim Beslenme Sırrı’’ kitabında da bahsediliyor.
Sirtüin bakımından zengin olan besinlerin başında kırmızı şarap, kale, çilek, hurma, karabuğday, zerdeçal, roka, kapari, kahve, zeytinyağı, bitter çikolata, maydanoz ve soğan gelmektedir.
Sirtüin diyeti 21 günlük bir program ve 2 aşaması vardır, özellikle ilk hafta çok önemlidir. İlk üç gün yaklaşık 1000 kalorilik enerji alımı gerçekleştirilmesi ve günde 3 kere detoks içeceği + bol bol sirtüin bakımından zengin besin içeren bir ana öğün tüketilmesi gerekir. 4-5-6-7. günlerde ise 2 kere detoks içeceği + 2 ana öğün tüketip 1500 kaloriyi geçmemek gerekir. Diyetin 14 gün süren ikinci fazında ise kalori kısıtlaması yok ancak günde 1 kez detoks içeceği + sirtüin bakımdan zengin 3 ana tüketilmesi gerek.
Diyetin vazgeçilmezi olan sirtfood detoks içeceğinin tarifi;
•75 gram kale
•30 gram roka
•5 gram maydanoz
•2 adet kereviz sapı
•1 tutam zencefil
•1/2 adet elma
•1/2 limon
•1/2 çay kaşığı matcha yeşil çayı (matcha yeşil çay yok ise normal yeşil çay da tercih edebilirsiniz)
Örnek bir sirtüin diyeti;
Kahvaltı:
1 tatlı kaşığı zeytinyağında hazırlanmış sebzeli omlet
2 adet ceviz
Sınırsız maydanoz/roka
1 dilim karabuğday ekmeği
Ara Öğün:
2 kare bitter çikolata
1 fincan filtre kahve
Öğle:
4 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday + ½ kırmızı soğan içeren kırmızı hindiba, roka ve maydanoz salatası + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Ara Öğün:
1 bardak sirtüin detoks içeceği
Akşam:
3 köfte büyüklüğünde (90-100 gr) fırınlanmış, ızgara ya da haşlanmış et/tavuk/balık (sote soğan ve zerdeçal sos ile)
Bol roka, maydanoz ve kale içeren salata + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 kadeh kırmızı şarap veya 1 dilim karabuğday ekmeği
Ara öğün
2 adet hurma
*Diyetin kişiye özel planlanması gerektiğini unutmayın ve muhakkak bir uzman kontrolünde beslenmenizi planlayın.
YAZI: Diyetisyen Abdullah Mollamemişoğlu