BÖBREĞE ZARARLI ŞEYLER

Böbreğimiz için zararlı alışkanlıkları sizler için derledik.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 18 Temmuz 2015
BÖBREĞE ZARARLI ŞEYLER
Böbreklerimiz, vücudumuzu atıklardan arınmak, tansiyonumuzu ve kanımızdaki alyuvar dengesini sağlamak gibi hayati işlevlere sahip. Ancak gün içerisinde farkında olmadan yaptığımız hayati alışkanlıklar nedeniyle, bu işlevleri tam olarak gerçekleştiremiyorlar. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bora Özveren, böbreklerimiz için yapmamız gerekenleri ELLE Türkiye okuyucuları için derledi.





1. Az su içmek: Gün içerisinde yeteri kadar su içilmediğinde böbreklerdeki kan akışı azalıyor ve kandaki toksinler birikiyor. Bu maddelerin vücuttan atılması için, susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor.



2. Çok tuz tüketmek:
Böbrekler sodyumun yakılmasını ve vücuttan atılmasını sağlar. Eğer aşırı derecede tuz tüketirsen, böbrekler sürekli bu sodyumu yakmak için uğraşır ve zamanla işlevlerinde aksama oluşur.



3. Uzun süre tuvaletinizi tutmak:
İdrarınızı yapmanız gerektiğine bunu geciktirirseniz zamanla mesane kasında yıpranma ve zayıflık oluşur. Ayrıca böbrek yetmezliğine de neden olabilir.





4. Rastgele ağrı kesici kullanmak: Çok sık ve fazla ağrı kesici kullanmak zamanla böbrek yetmezliğine neden olur. Bu yüzden ağrı kesiciler her zaman son care olarak görülmeli.



5. Aşırı kahve ve çay içmek:
Kafein ve tein içeren içeceklerin çok sık ve fazla tüketilmesi böbrekler için çok zararlı. Çünkü bu maddeler kan basıncını yükseltiyor bu da böbreklere hasar veriyor.



6. Çok fazla protein tüketmek:
Aslında protein bazlı bir beslenme düzeni çok sağlıklıdır. Fakat bunun için böbreklerinizin de sağlıklı olması gerekir.





7. Aşırı alkol tüketmek: Alkol tüketimi böbreklerde toksin birikmesine ve zamanla böbreklerin yeterli bir şekilde beslenememesine neden oluyor.





8. Sigara içmek: Birçok araştırma sigaranın böbrekler de dahil olmak üzere bütün organlara zararlı olduğunu ortaya koydu.





9. Soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkları hafife almak: Bu tip hastalıklar sırasında yeterli istirahat edilmemesi durumunda böbrek yetersizliği yaşanabiliyor.



10. Uykusuz kalmak:
Uyku sırasında organlar dinleniyor ve yenileniyor. Eğer uykusuz kalırsanız, organlarınız aşırı çalışmak zorunda kalır ve dinlenemez.

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE Ekim Sayısı Çıktı!

Ekim sayımızın kapağında Sinem Kobal var.

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.