LİBİDOYU AZALTAN 5 NEDEN

Libido eksikliğini hafife almayın. Hayat hızlandıkça libido yavaşlıyor.

ELLE ONLINE ELLE ONLINE 07 Şubat 2015
LİBİDOYU AZALTAN 5 NEDEN
Her günümüzün aynı ruh halinde geçmesi tabii ki imkansız. Yoğun stres altında geçirilen günler, sağlık problemleri, sürekli birşeylere yetişme telaşı derken ertelemeyi tercih ettiğiniz sevişmeler acaba kalıcı bir problemin işareti olabilir mi? Artık partnerinizi eskisi kadar arzulamadığınızı mı hissediyorsunuz? Öncelikle suçluluk duygusunu bir kenara bırakın. Libidonuzun yani cinsel arzunuzun azalmasından siz sorumlu değilsiniz. Sanıldığı gibi libido azalması erkeklere özgü bir sağlık sorunu da değil! Erkeklerin kadınlara oranla daha sık libido problemi yaşadıkları doğru ama libido azalması kadınlar arasında da hızla yaygınlaşıyor.





Kadınların yaklaşık %33'ü hayatlarının bir döneminde, cinsel ilgi ya da istek azalmasıyla karşı karşıya kalıyor. Oranlar yaşa bağlı olarak da artıyor. 18-24 yaşları arasındaki kadınların %32'si cinsel istek azlığından etkilenirken, bu oran 30-34 yaş grubunda %29.5 ve 35-39 yaş grubunda %37.6... Peki libidomuzun azalması nelere bağlı olabilir?





1 DEPRESYON


Bu aralar partnerinizle pek sevişmek istemiyorsunuz çünkü aslında seksten değil hiçbir şeyden zevk alamıyorsunuz! Bu duygular tüm günlük hayatınızı kapladı ve sizi bırakmıyor ise durum bir ciddi olabilir. Hemen bir doktora danışmanız doğru olacaktır. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da aynı zamanda libido azalmasının kökeni olabilir.





2 DRAMATİK OLAYLAR


İşten ayrılmak, bir yakınınızı kaybetmek, terk edilmek... Büyük üzüntülere yol açan yas ve şok dönemlerinde cinsel isteğinizin değişkenlik göstermesi ya da böyle bir isteğinizin hiç olmaması normal. Bu dönem geçtikten sonra libidonuz gittikçe normale dönecektir. Ancak bu durum üzerinizde bir baskı oluşturmamalı ve tercih haline gelmemeli. ~ 3 YORGUNLUK VE STRES


Hayatınız sürekli bir koşuşturma halinde geçiyorsa lütfen biraz yavaşlayın! Kendinize karşı bu kadar acımasız olmayın. Çünkü alışkanlık haline geldikçe, bu libido eksikliğini daha da kötüleştirecektir. Dinlenmek için, nefes almak için kendinize mutlaka zaman ayırın. Eğer stres ile mücadelede tek başınıza zorlanıyorsanız mutlaka bir psikologdan destek alın.





4 İLAÇLAR
Özellikle doğum kontrol hapları, hormon dengelerini değiştirir. Bu tarz düzenli ilaç kullanmanın, ilaçları fazla veya yanlış dozlarda almanın libido üzerinde yıkıcı etkisi olabilir. Bu durumdan doktorunuza mutlaka bahsedin ve size başka bir ilaç vermesini ya da farklı bir yöntem önermesini isteyin.





5 ÇİFTLER ARASINDAKİ PROBLEMLER 


İletişim eksiği, tek düze sürülen gündelik yaşam, çocuklar... Çiftler bazen birbirlerini ihmal edebiliyorlar. Probleminiz var ise bunun kaynağını birlikte bulmak için diyaloğa zaman ayırın. Eğer probleminiz seks üzerine ise, bu konuda konuşun. Her ne kadar kolay olmasa da, problemleri görmezden gelmek ve yokmuş gibi davranmak daha kötü sonuçlara yol açabilir. Sakin olun ve yeniden yakınlık göstererek, partnerinizi kendinize çekmeyi yeniden öğrenin, keşfedin. Nelerin sizi heyecanlandırabileceğini de ona anlatın. Tüm çabalarınıza rağmen, arzunuz geri gelmiyor ise bir evlilik veya ilişki terapistine danışmanız doğru olacaktır.

ETİKETLER
SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE 300. Sayı Çıktı!

ELLE 300. Sayı Çıktı!

300. Sayımızın konuk baş editörü ve kapak kızı Serenay Sarıkaya!

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.