REDDEDİLME KORKUSUNU YENMEK İÇİN 10 İPUCU

Acı veren bir duruma dönüşebilen reddedilme ile nasıl başa çıkılır?

Buse Saray BUSE SARAY 30 Mayıs 2023
REDDEDİLME KORKUSUNU YENMEK İÇİN 10 İPUCU

Reddedilmek acı verir, bundan kaçmanın bir yolu yok. Çoğu insan, özellikle önemsediği insanlarla bağlantı kurmak ve bir yerlere ait olmak ister. İş, flört veya arkadaşlık olsun, reddedilmek ve istenmediğinizi düşünmek hoş bir deneyim değildir.



Bu acı, oldukça derinlere işleyebilir. Aslında, reddedilme beyinde fiziksel ağrıyı tetikleyen aynı bölgeleri aktive eder. Bu nedenle, birçok insanın reddedilmekten neden korktuğunu anlamak kolaydır. Bir veya birkaç kez yaşadıysanız, ne kadar acı verdiğini hatırlarsınız ve tekrar yaşanmasından endişe edersiniz.

Ancak reddetme korkusu, sizi risk almaktan ve büyük hedeflere ulaşmaktan alıkoyabilir. Neyse ki, bu korkuyu aşmak kesinlikle mümkündür. İşte size başlamanız için bazı ipuçları…


1
HERKESİN BAŞINA GELDİĞİNİ UNUTMAYIN

Unutmayın, herkes bu durumu yaşar. Uzmanlara göre, reddedilme oldukça karşılaşılan bir deneyimdir ve reddedilme korkusu çok da yaygındır. Çoğu insan hayatlarının bir noktasında büyük veya küçük şeylerle en az birkaç kez reddedilme deneyimi yaşar, örneğin:

• Bir arkadaşın buluşma teklifine yanıt vermemesi
• Bir tarih için reddedilme
• Bir arkadaşın partisine davet edilmeme

Bir şey istediğiniz gibi gerçekleşmediğinde iyi hissettirmez, ancak yaşamın tüm deneyimleri umduğunuz gibi sonuçlanmaz. Reddetmenin hayatın normal bir parçası olduğunu, herkesin bir noktada bununla yüzleşeceğini hatırlamak, ondan daha az korkmanıza yardımcı olabilir.


2
DUYGULARINIZI KABUL EDİN

Reddedilme, kaynağı ne olursa olsun, yine de acı verir. Diğer insanlar, olanları pek önemsemeyebilir ve bunun üzerinden gelmenizi teşvik edebilirler. Ancak acı özellikle reddetme konusunda daha duyarlıysanız, uzun sürebilir.

Reddetme, utanç ve garip hisler gibi rahatsız edici duyguları da içerebilir. Başkaları size nasıl hissettiğinizi söyleyemez, sadece siz söyleyebilirsiniz. Reddetmeyle ilgili duygularınızla yüzleşmeye başlamadan önce, onları kabul etmek önemlidir. Kendinize gerçekten incinmiş olduğunuz halde umursamadığınızı söylemek, bu korkuyla üretken bir şekilde yüzleşme fırsatınızı inkar etmenize neden olur.


3
KENDİNİZİ GELİŞTİRME FIRSATI ARAYIN

İlk başta öyle görünmeyebilir ancak reddedilme, öz keşif ve gelişme fırsatları sunabilir. Örneğin, gerçekten istediğiniz bir iş için başvuruda bulunur ve harika bir mülakat yaparsınız, ancak işi alamazsınız. Bu sizi başta yıkabilir. Ancak özgeçmişinizi bir kez daha gözden geçirdikten sonra, bazı becerilerinizi geliştirmenin ve yeni bir yazılım türünü öğrenmenin size zararı olmayacağına karar verirsiniz. Birkaç ay sonra, bu yeni bilginin daha önce nitelikli olmadığınız daha yüksek ücretli pozisyonlara kapılar açtığını fark edersiniz.


Korkunuzu bir büyüme fırsatı olarak yeniden çerçevelemek, istediğiniz şeyler için denemeyi kolaylaştırabilir ve başarısız olursanız da acıyı azaltabilir. Kendinize "Bu işe yaramayabilir, ancak işe yaramazsa, anlamlı bir deneyim yaşayacağım ve daha fazla bilgi sahibi olacağım" diyerek destek olun.

Romantik reddedilme konusunda, bir partnerde gerçekten ne aradığınızı gözden geçirmek, reddedilme korkularınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, size baştan uygun olan birini bulma yolunda sizi yönlendirebilir.


4
OLUMSUZ ÖZ ELEŞTİRİYE DİRENİN

Reddedildikten sonra kendinizi eleştirmeye meyilli olmak kolaydır. "Bu işi berbat edeceğimi biliyordum", "Yeterince hazırlanmadım", "Çok fazla konuştum", "Çok sıkıcıyım" gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Ancak bu, reddedilmenin tamamen sizin hatanız olduğu inancınızı pekiştirir, halbuki belki de hiçbir şekilde sizinle ilgisi olmayabilir. Eğer birinin, yeterince iyi olmadığınız için sizi reddedeceğine inanıyorsanız; bu korku sizinle birlikte ilerleyebilir ve kendini gerçekleştiren bir duruma dönüşebilir.

Olumlu düşünce her zaman durumları istediğiniz şekilde sonuçlandırmaz, ancak perspektifinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kendinizi teşvik ettiğinizde ve desteklediğinizde, kendi hedeflerinizi gerçekleştirme potansiyelinize daha fazla inanırsınız.

Ve eğer işler istediğiniz gibi gitmezse; aynı durumda bir sevdiğinize ne söyleyecekseniz kendinize de aynısını söyleyerek öz şefkat pratiği yapın.


5
KENDİNİZE DEĞERİNİZİ HATIRLATIN

Reddedilme oldukça korkutucu olabilir. Örneğin, biriyle birkaç kez buluştuysanız ve aniden mesajlara cevap vermezse, sizi yeterince çekici bulmadığından endişe duyabilirsiniz. Ancak reddedilme genellikle sadece ihtiyaçların uyuşmamasıyla ilgilidir.

Ghosting asla iyi bir yaklaşım değildir. Ancak bazı insanlar iyi iletişim becerilerinden yoksundur veya "İyi ve sevimlisin, ama tam olarak bir şey hissetmedim" demenin seni incitebileceğini düşünür. Oysa aslında dürüstlüğü gerçekten takdir edersiniz.

Özgüveninizi ve kendi değerinizi geliştirmek, sevgiye layık olduğunuzu hatırlamanıza yardımcı olabilir ve onu aramaya devam etmekten daha az korkmanıza yol açar.

Deneyin:
• Kendinizle gurur duyduğunuz üç zamanı anlatan bir paragraf yazın
• Kişisel değerlerinizi uyguladığınız beş yolu listeleyin
• Bir partner olarak sunabileceğiniz şeyleri kendinize hatırlatın


6
GERÇEKTEN NEYDEN KORKTUĞUNUZU ANLAMAYA ÇALIŞIN

Reddedilme korkunuzun arkasındaki gerçek nedenleri keşfetmek, özel endişelerinizi ele almanıza yardımcı olabilir. Belki romantik reddedilmekten korkuyorsunuz çünkü yalnızlık hissetmek istemiyorsunuz. Bunun farkına varmak, güçlü arkadaşlıklar geliştirmeyi de önceliklendirmenize yardımcı olabilir ve yalnızlığa karşı sizi koruyabilir.

Ya da belki potansiyel işverenler tarafından reddedilme konusunda endişe duyuyorsunuz çünkü maddi güvencesizlik hissediyorsunuz ve bir B planınız yok. İstediğiniz işi hemen bulamama durumunda, birkaç olası stratejiyi belirlemek yardımcı olabilir.


7
OLAYLARI PERSPEKTİF İÇİNDE TUTUN

Reddedilmeye karşı daha duyarlıysanız ve bunun için endişelenerek çok zaman harcıyorsanız, pek çok
kötü durum senaryosu hayal edebilirsiniz.

Örneğin, tercih ettiğiniz yüksek lisans programına kabul edilmediyseniz, başvurduğunuz tüm programların sizi reddedeceğinden endişe etmeye başlayabilir ve gelecek yıl tekrar denemek zorunda kalacağınızı düşünebilirsiniz.

Ama sonra gelecek yıl da reddedileceğinizden endişelenmeye başlarsınız, bu da istediğiniz işe girmenizi ve kariyerinizde ilerlemenizi imkansız hale getirir. Bu da ev sahibi olma ve aile hayali gibi hayallerinizi gerçekleştirmek için mali olarak yeterince istikrarlı olmanızı engeller ve böyle devam eder.

Bu tür olumsuz düşünce döngüsüne felaket senaryoları yaratma denir ve genellikle gerçekçi değildir. Birkaç uygulanabilir yedek plan yapmayı veya ana korkularınıza karşı bazı karşı argümanlar geliştirmeyi düşünün.


8
DESTEK AĞINIZA DAYANIN

Sizi önemseyen insanlarla zaman geçirmek, gerçekten istendiğinizi teyit etmek açısından önemlidir. İyi bir destek ağı, hedeflerinizi gerçekleştirmeye çalışırken sizi teşvik eder ve çabalarınız başarılı olmasa bile sizi rahatlatır. Sevdiklerinizin her durumda yanınızda olduğunu bilmek, reddedilme olasılığını daha az korkutucu hale getirebilir.


9
KORKUNUZLA YÜZLEŞİN

Elbette, kendinizi ortaya koymazsanız, reddedilme yaşamazsınız. Ancak muhtemelen hedeflerinize de ulaşamayacaksınız. İstediğiniz şeyin peşinden gitmek size başarıyı deneyimleme şansı verir. Reddedilme yaşayabilirsiniz ama sonra tekrar yaşamayabilirsiniz.

Uzmanlar, bir "korku hiyerarşisi" veya reddedilme korkunuzla ilgili adımların bir listesini oluşturmanızı ve her seferinde bir adım üzerinde çalışmanızı öneriyor. Bu, maruz bırakma terapisinin bir parçasıdır. Bunu kendiniz deneyebilirsiniz, ancak bir terapist de bir liste oluşturmanıza ve üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.


10
BİR UZMANA DANIŞIN

Reddedilme korkuları uzun süreli etkilere sahip olabilir. Bu etkiler arasında okul veya işte büyük fırsatlara yönelmenizi engelleme de bulunur. Bu korkuyu, kendi başınıza yenmek mümkün olsa da profesyonel destek bazen faydalı olabilir. Reddedilme korkunuz aşağıdaki durumlara neden oluyorsa, bir terapiste başvurmayı düşünme zamanı olabilir:
• Anksiyete veya panik ataklara neden oluyorsa,
• İstemek istediğiniz şeylerden sizi alıkoyuyorsa,
• Günlük yaşamınızda sıkıntıya yol açıyorsa.


SONUÇ OLARAK
Reddedilme canınızı yakabilir ve kendinizden şüphe duymanıza neden olabilir. Ancak ondan korkmak sizi sınırlayabilir ve hayatın sunabileceği birçok şeyi deneyimlemenizi engelleyebilir. Reddedilmeye, değiştiremeyeceğiniz bir şey yerine bir gelişme fırsatı olarak bakmayı seçmek, bu olasılıktan daha az korkmanıza yardımcı olabilir.

Acı genellikle zamanla geçer ve bu acı da istisna değildir. Bir yıl veya hatta birkaç ay sonra, çok da önemli olmayabilir. Eğer bu korkuyu aşmakta zorlanıyorsanız, bir terapist size rehberlik edebilir.


SON HABERLER

Dergide Bu Ay

ELLE 300. Sayı Çıktı!

ELLE 300. Sayı Çıktı!

300. Sayımızın konuk baş editörü ve kapak kızı Serenay Sarıkaya!

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.