Yılan motifleri yüzyıllardır takı ve modada kullanılıyor ve oldukça da çekici görünüyor. Yılanlar aslında birçok kültürde kullanılan en eski sembollerden biridir ve birçok farklı şeyi sembolize eder. Yılanlar, doğurganlıktan kötülüğe kadar her şeyi sembolize ettikleri mitolojide de çok görünürler.
Tarih boyunca Kleopatra'dan Kraliçe Victoria'ya kadar pek çok ikonik isim, mücevherlerinde yılanlar kullanmıştır. Günümüzde ise yılan detaylı mücevherler kırmızı halıların vazgeçilmezidir. Gelin, bu popüler ve zamansız mücevher motifindeki gizli anlamları ve sembolizmi keşfedelim.
Miley Cyrus (Getty Images)
Yılanlar neyi sembolize eder?
Mitolojinin en eski sembollerinden biri olan yılan, iyiliği, bilgeliği ve sonsuz aşkı temsil eder. Aksine, bir yılan sembolü aynı zamanda tutku ve cinsel arzuyu da temsil edebilir. Cazibesiyle merak uyandıran bu sembolü, popüler ve zamansız mücevher motiflerinden biri yapan bu ikiliktir.
Yüzyıllardır yılan betimlemesi, belki de zıt ikili ifadelerin simgesi olarak görüldüğü için, arzu edilmeye devam etmiştir. Örneğin hem yeniden doğuş hem de derisinin dökülmesiyle yenilenme ve ölümcül zehriyle tehlikeli olarak görüldüğü için…
Doğurganlığın sembolü olarak yılanlar
Tarih boyunca yılanlar, doğurganlığın ve yaratıcı bir yaşam gücünün sembolü olmuştur. Derinin kabuk değiştirme yoluyla dökülmesi her zaman yeniden doğuş, ölümsüzlük ve dönüşüm ile ilişkilendirilmiştir. Kuyruğu ağzında olan bir yılan ya da birbirine bağlı bir çift yılan sembolü, sonsuzluğu, ilahi bütünlüğü ve elementlerin döngüsel doğasını temsil etmiştir.
Tarihte sembolik yılan takılarının çok yaygın olduğu bilinen bazı dönemler…
Eski Mısır'da Yılanlar
Eski Mısır, muhtemelen mücevherlerde yılan kullanımını yoğun bir şekilde benimseyen ilk kültürdü. Bu çağda yılanlar tanrıyı ve krallığı simgeliyordu, bu nedenle birçok Pharos'un statülerini temsil etmek için olağanüstü yılan pandantifleri takması şaşırtıcı değildi. Yılanlar sadece vücut takılarında yer almıyordu, bu motifler kral ve kraliçelerin başlıklarında da işleniyordu. Kobralar, bugün kalan birçok piramidin yan tarafına oyulmuş olarak bile görülebilir.
Kleopatra her zaman yılanla ilişkilendirilmiştir. Yılan, Eski Mısır mitolojisinin en başından sonuna kadar görünür. Mitolojiye göre, iki başlı bir yılan tanrı, yeraltı dünyasının girişini koruyordu.
Yunan ve Roma mitolojisinde yılanlar
Gorgon Medusa'nın hikayesi, yılanları konu alan ve bu çağda yılan sembolizminin önemini vurgulayan en popüler Yunan mitlerinden biridir. Yılanlar, bir dizi farklı şeyi temsil ettikleri için Yunan ve Roma mitolojisinde tekrar eden bir semboldür. Erken Yunan mitolojisinde yılanlar genellikle yeraltı dünyasının koruyucuları olarak tasvir edilir; iyiyi ve kötüyü sembolize ederdi. Daha sonraki hikayelerde yılanlar koruma ve iyileştirme ile ilişkilendirildi ve Yunan mitolojisinde yenilenmeyi, büyümeyi ve doğurganlığı temsil etmek için kullanıldı. Bu zamanın birçok insanı, yılan takıları takmanın onları bir hastalıktan iyileştireceğine inanıyordu.
Rönesans Dönemi
Birçok rönesans tablosu, modası, mimarisi ve mücevheri, Adem ve Havva ve yasak meyve gibi İncil hikayelerinden ilham almıştır. Bu bağlamlarda yılanlar manevi bir anlam taşıyordu, ancak her zaman olumlu bir sembol değillerdi. Ünlü rönesans eserlerine, kötülüğü veya gizli tehlikeyi göstermek için yılanlar dahil edildi.
Viktorya Dönemi takılarındaki yılanlar
Yılanlar bu zamana kadar binlerce yıldır kuyumculukta popüler bir motif iken, bu parçalar sadece belirli sınıflardaki kişiler tarafından giyilirdi. Viktorya dönemi ve daha spesifik olarak Prens Albert'in Kraliçe Victoria'ya yaptığı teklif, bunların hepsini değiştirdi ve yılan takılarındaki popülariteyi artırdı. Victoria'ya verilen yüzük, zümrüt taşlı gözlü yılan motifinin yer aldığı ve sonsuz aşkı simgeleyen bir yüzüktü. Bu sert ama zarif nişan yüzüğü tarafından büyülenen hevesli mücevher severler, yılandan ilham alan uygun fiyatlı mücevherler talep etmeye başladı.
Kraliçe Victoria, orijinal nişan yüzüğü
Art Nouveau Dönemi
1800'lerin sonu ve 1900'lerin başındaki Art Nouveau Dönemi'ne kadar pek çok moda ve mücevher tasarımında yılanlar izlenebilir. Louis Majorelle, Aubrey Beardsley ve Egon Schiele gibi sanatçılar tarafından tanımlanan yılanlar, bu dönemde de yoğun bir şekilde kullanılmış ve resimlerde, mücevherlerde ve hatta mobilyalarda yer almıştır ancak belirli bir mesaj veya hikayeyi sergilemekten çok dekoratif amaçlıdır.
Charlize Theron (Getty Images)
Yılan motifli takılar
Bir yüzük ile bir yılan arasındaki bariz paralellikler göz önüne alındığında, yüzükler tipik olarak yılan takılarının en yaygın ve popüler biçimi olsa da; diğer takı biçimleri de yılan etkisi görmüştür. Yılanlar, tarih boyunca küpe, bilezik ve kolye gibi farklı takı türlerinde motif olarak kullanılmıştır. Akıcı çizgiler, etrafı saran kolyelerden sarmal küpelere kadar sonsuz tasarımlara uygundur.
En sevdiğimiz yılan detaylı takıları inceleyebilirsiniz.