Sürdürülebilir moda denince kafanız biraz karışıyor olabilir… Vegan mı? Etik mi? Çevre dostu mu? Eşitlik ile mi üretildi? Bunlardan hangisi sürdürülebilir moda oluyor? Veya sürdürülebilir moda ‘hızlı moda’ kavramının zıttı mı? Aslında cevap çok uzun ve komplike. Özünde sürdürülebilir moda bir tasarımın malzemeleri, üretimi ve dağıtımına kadar birçok şeyi kapsıyor. Bu durumda sürdürülebilir moda, bir parçanın üretiminin en başından tüketimine kadar her şeyi kapsıyor.
Özellikle üretiminde çok su gerektiren koton için organik alternatifler bulan sürdürülebilir markalar, pestisit ve zararlı kimyasalların olmadığı üretim yöntemleri ile dikkat çekiyor. Polyester gibi insan yapımı kumaşlar plastikten üretildiği için çevreye oldukça zarar veriyor. Çevreye duyarlı markalar polyester kullanımından kaçınarak daha sürdürülebilir kumaşlar tercih ediyorlar. Vegan veya yapay deriye yönelen duyarlı markalar, seçtikleri materyallerin yanı sıra üretim yöntemleri ile de ön plana çıkıyorlar.
İşçiler için güvenli çalışma alanları sağlayan markalar, ustalara ve sanatçılara yüksek standartta fabrikalar veya üretim merkezleri sağlıyorlar. Çoğu zaman kullanılan kimyasallardan ve çalışma ortamından zarar gören moda işçileri, sürdürülebilir markalar ile daha güvenli ortamlarda çalışabiliyorlar. El işçiliğine de önem veren sürdürülebilir markalar, tasarımlarının sanatçılarına farklı projeler ve imkanlar sağlıyorlar.
Her açıdan çevreyi ve çalışanlarını düşünen sürdürülebilir moda markaları aynı zamanda dünyadaki karbon ayak izini azaltmayı hedefliyorlar. Dağıtım sürecinde olabildiğince az enerji harcamayı hedefleyen bu markalar ile vicdanen rahat olabilirsiniz. Kıyafet üretimi, dünyada çevreye en çok zarar veren sektörlerden biri… Son dönemlerde gittikçe ağır hale gelen iklim değişimi ve çevre kirliliği sektörün radarına girerek, modanın değişime gitmesini sağladı. Tüketicilerin de bilinçlenmesi üzerine artan ‘sürdürülebilir’ üretim taleplerine kulak veren markalar ile hem tarz hem de çevreye duyarlı olabilirsiniz. Günümüzde en çok konuşulan sürdürülebilir markaları fotogaleride inceleyebilirsiniz…
KAYU
Filipinli sanatçılar tarafından el işçiliği ile üretilen Kayu çantaları, üretimde az enerji kullanarak sürdürülebilirliğe olan bağlılığını kanıtlıyor.
NANNACAY
Güney Amerika’daki sanatçılar tarafından el işçiliği ile üretilen Nannacay çantaları kimyasal içermeyen teknikler ile işleniyor. Sanatçıların mirasını korumak için projelere imza atan Nannacay markasının anlamı ‘kadınlar için kardeşlik.’ 2014’ten bu yana Peru, Ekvador ve Brezilya’da 200’ü aşkın kadını bir araya getiren Nannacay, işçilik haklarını korumayı hedefliyor.
NannacayNINETY PERCENT
Tencel veya organik koton kullanan Ninety Percent, sürdürülebilir olmayan bir materyal kullanırsa bu konuda araştırmalar yaparak çevreye olan zararı azaltmaya çalışıyor. Gelirlerinin %90’ını vakıflara bağışlayan Ninety Percent, üretimde eşitlik yaratmak istiyor.
Ninety PercentREFORMATION
En çok bilinen sürdürülebilir markalardan biri olan Reformation, minimal kesim desenli elbiseleri ile biliniyor. Markalarını çevre kirliliğini, su israfını ve enerji ayak izini azaltmaya adayan Reformation, Los Angeles’ta üretiliyor.
GABRIELA HEARST
Lüks sürdürülebilir markaların başında gelen Gabriela Hearst, plastik israfını azaltmayı hedefliyor. Start-up şirket TIPA ile işbirliği yapan lüks marka, kıyafetlerin ambalajında plastik kullanılmamasına dikkat ediyor. TIPA’nın anti-plastik teknikleri ile ambalajlarda plastik kullanmayacak ilk markalardan biri olacak olan Gabriela Hearst, sürdürülebilir hedeflerine sadık kalıyor.
Gabriela HearstSTELLA MCCARTNEY
2001’de markasını kuran Stella McCartney, şık kesimli parçaları ile göz kamaştırıyor. Vejeteryan bir yaşam tarzı süren ünlü tasarımcı, koleksiyonlarında deri kullanmıyor. Organik koton, geri dönüştürülen polyester ve kaşmir kullanan McCartney, sürdürülebilir lüks markaların ilklerinden biri.
Stella McCartneyVEJA
Geçtiğimiz sene, moda dünyasını kasıp kavuran Veja sneakerlarının popülerliği hala devam ediyor. Meghan Markle gibi ünlülerin tercihleri arasında olan Veja sneakerlarının tabanları, ormanları yok etmeden Amazon kauçuklarından elde ediliyor.
VejaMARA HOFFMAN
Cesur desenleri ve tatil bavullarına vazgeçilmez stiller yaratan Hoffman aynı zamanda sürdürülebilir bir marka. Sürdürülebilir materyaller sağlayan Tencel ile işbirliği yapan Hoffman, organik ve Japon kotonu kullanıyor. Tasarımlarının ömrünü uzatmak istediğini belirten Hoffman, markasını sürdürülebilirliğe adıyor.
Mara HoffmanMOTHER OF PEARL
Londra Moda Haftasının yıldızlarından biri olan Mother of Pearl, desen oyunlarında oldukça iddialı. İngiliz asıllı bu marka, organik koton ve yün kullanmasının yanı sıra Tencel ile işbirliği yapıyor.
Mother of PearlKAIRI
Sebze derileri kullanan Kairi, ekolojik boyalar kullanarak markalarını tamamen sürdürülebilir yapmayı hedefliyor. Londra’da el işçiliği ile üretilen bu çantalar hem şık hem kullanışlı!
KairiTRETORN
Kıyafet tasarımında sürekli daha sürdürülebilir teknikler arayışında olan Tretorn, klasik beyaz ve yeşil sneakerları ile biliniyor. İsveç asıllı marka, sneakerlarının kanvasını %100 yerli üreticilerden sağlarken, kauçuğunu ise %50 yerli üreticilerden sağlıyor.
TretornALICE EARLY
Londra’da üretilen tasarımlar, %100 organik kotonlardan yapılıyor. Sadece tasarımlarında değil tüm şirket bünyesinde çevreye olan etkiyi azaltmayı hedefleyen Alice Early, sevilen sürdürülebilir markalar arasında.
HOUSE OF SUNNY
İngiliz asıllı House of Sunny, organik materyaller kullanan bir başka sürdürülebilir marka… Koton elbiseleri ve beyaz pantolonları ile dikkat çeken House of Sunny, bloggerların tercihi arasında.
House of SunnyPEOPLE TREE
1991’den bu yana moda üretiminde sosyal eşitlikte öncü olan People Tree, tasarımlarını etik ve çevre standartlarına göre üretiyor.
People TreeTOME
2014’te yaratılan marka, desenli ve renkli tasarımları ile dikkat çekiyor. Tasarımcılar Ryan Lobo ve Ramon Martin’in arkasında olduğu Tome, sürdürülebilir kumaş seçimleri ile çevreye olan zararı minimuma indirmeyi hedefliyor.
Tome