218 Yıllık Bir Gelenek: Tatlı Bir Miras

İstanbul’un köklü şekerleme markalarından biri olan Şekerci Cafer Erol'un beşinci kuşak temsilcisi Hakan Erol ile geçmişi, bugünü ve geleceği konuştuk.

Buse Saray BUSE SARAY 13 Şubat 2025

Zamanın süzgecinden geçerek bugüne ulaşan tatlar, hikâyeler ve ustalık... İstanbul’un köklü tat miraslarından biri olan Şekerci Cafer Erol, 1807’den bu yana damaklarda tatlı bir iz bırakıyor. Osmanlı saray mutfağında başlayan bu yolculuk, bugün Londra ve Bakü’ye uzanarak gelenekle yeniliği harmanlayan bir tatlı serüvenine dönüşmüş durumda...



Geçmişin mirasını koruyarak yenilikçi bir yaklaşımla geleceğe taşınan bu hikayeyi, aile mirasının beşinci kuşak temsilcisi Şekerci Cafer Erol Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Erol’dan dinledik.


Hakan Bey, bize biraz kendinizden ve Şekerci Cafer Erol’un hikâyesinden bahseder misiniz?
Bizim hikâyemiz 218 yıl öncesine dayanıyor. Ben 1979 yılında İstanbul’da bu köklü mirasın içine doğdum. Dükkânda babama yardım etmeye başladığımda henüz dokuz yaşındaydım. Küçük yaşlardan itibaren işleyişi izleme fırsatım oldu, yıllar içinde deneyim kazandım. Bir yandan da eğitimime devam ettim. Yeditepe Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde okudum, aldığım eğitimin işimize büyük katkı sağladığını söyleyebilirim. Bugün babamla birlikte tecrübemizi yenilikçi fikirlerle harmanlayarak Şekerci Cafer Erol’u ileriye taşımaya devam ediyoruz.

Ailemin şekercilikle tanışması 1700’lü yılların sonlarına denk geliyor. Büyük dedelerim özel beylik olarak kabul edildikleri sarayda helvahane, şekerhane ve tatlıhane bölümlerinde çalışmaya başlamışlar. Burada kazandıkları deneyimle şekerciliğin inceliklerini öğrenmişler. Soyadımız ise soyadı kanunu ile birlikte “Erol” olmuş. Büyük dedemiz Mehmet Efendi’nin 1807’de İstanbul’a gelerek açtığı şekerci dükkânı bugün 218 yıllık bir geleneğe dönüşmüş durumda. 1965 yılında babam Nurtekin Erol’un işi devralmasıyla yeni bir döneme giren bu yolculuğa beşinci kuşak olarak ben de 1992’de katıldım ve o günden beri iki kuşak bir arada çalışıyoruz.

Bugün Türkiye’de bulunan on mağazamızın yanı sıra Bakü ve Londra mağazalarımızla toplam on iki noktada tatlı seven dostlarımızla buluşuyoruz. Geçmişten gelen mirasımızı koruyarak ilerlediğimiz yolculuğumuzu yenilikçi dokunuşlarla şekillendirerek geleceğe taşımaya devam ediyoruz.


"Kadın misafirlerimiz karamelli çikolatalarımızı ve çikolatalı nostaljik gofretlerimizi çok seviyor."

200 yılı aşkın süredir devam eden ve her jenerasyonun beğenisini kazanan lezzet reçeteleriniz var. Biraz ürün çeşitliliğinizden bahseder misiniz?
Yüzyıllık marka olmamız ürünlerimizin sadece geleneksel tatlardan ibaret olduğunu düşündürmesin. Ürün yelpazemizde şekerlerden lokumlara, ezmelere, çikolatalara pek çok çeşit bulunuyor. Müdavimlerimizin beğenileri ve talepleri doğrultusunda şekillendirdiğimiz 25 ana grupta yaklaşık 300 farklı ürünümüz var. En çok tercih edilenler hangileri diye soracak olursanız; lokumlarımız, akidelerimiz, çikolatalarımız, tahinli ve nostaljik gofretlerimiz diyebilirim. Bunlar yediden yetmişe beğeni toplayan, artık bizimle özdeşleşmiş ürünler. Çikolata kaplı ürünlerimiz özellikle çikolata kaplı karamellerimiz ve fitil lokumlarımız çok tercih ediliyor.

Özel günler için hazırladığımız ürünler de yine Şekerci Cafer Erol klasikleri arasında. Mesela sevgililer gününe ve yılbaşına özel hazırladığımız şekerlerimiz, çikolatalarımız, Ramazan ayı için hazırladığımız güllacımız ve şerbetli tatlılarımız vazgeçilmezlerimizden…


Türkiye’deki imzanızı Londra’ya taşıdınız. Bu fikir nasıl oluştu ve şu an ilgi nasıl?
Benim Londra’da mağaza açma hayalim hep vardı. Özellikle bu dükkânı iki senedir bekliyordum. Hatta bu dükkânın iki yanındaki dükkânı teklif etmişlerdi, burayı istediğim için tekliflerini geri çevirmiştim. 2024 Mart ayında Bakü’de ilk yurtdışı mağazamızı açtık. Ardından Kasım ayında Londra'nın en gözde bölgelerinden biri olan Knightsbridge’te dünyaca ünlü marka Harrods’ın hemen yanında yeni bir mağaza açtık. Şu an tam olarak olmak istediğimiz yerde, istediğimiz şekilde yer aldığımız için mutluyum.


"Geçmişten gelen mirasımızı koruyarak ilerlediğimiz yolculuğumuzu yenilikçi dokunuşlarla şekillendirerek geleceğe taşımaya devam ediyoruz."




Sevgililer Günü’nün olmazsa olmazı: çikolata, tatlı ve şeker. Siz bu sevgililer gününe hangi ürünlerle hazırlandınız?
Özel günler bizim için yılın en keyifli zamanları... Dönemsel renklerin, tasarımların geleneksel tatlarımızla buluşmasıyla mağazalarımızda çekici bir dünya oluşuyor. Sevgililer Günü de bunlardan bir tanesi. Hediye kutularımızda kimi zaman sade kimi zaman bol fıstıklı, meyve parçalı çikolatalar kimi zaman çifte kavrulmuş ya da farklı aromalarıyla öne çıkan lokumlar sunuyoruz. Hazırladığımız her hediye kutusu tatlarımızla birlikte 218 yıllık hikâyemizi de saklıyor içinde... Sevdiklerine güzel anlar yaşatmak isteyen müdavimlerimiz için büyük bir özenle aylar önceden hazırlanmaya başlıyoruz.


Kadın misafirlerinizin favori ürünleri neler? 
Kadın misafirlerimiz karamelli çikolatalarımızı ve çikolatalı nostaljik gofretlerimizi çok seviyor. Nedenini sorduğumuzda gofretimizin çikolatasının lezzetinin yanı sıra çıtırtısına, karamelli çikolatamızın da uzayıp giden karamelinin damağa yumuşacık dokunuşuna bayıldıklarını söylüyorlar. Birden fazla duyuya hitap eden deneyimler sanırım daha çok hoşa gidiyor ve daha kalıcı oluyor.

Dergide Bu Ay

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

ELLE Mart Sayısı Çıktı!

Işık saçan genç bir kadın: Hafsanur Sancaktutan

BU SAYIDA NELER VAR?

E-Bülten Aboneliği

E-bültenimize şimdi abone olun,
magazin dünyasındaki tüm gelişmelerden anında haberiniz olsun.